Aktuellt
Här hittar du de senaste nyheterna om forskningsframsteg, kunskap kring hjärnhälsa och berättelser som belyser livet med hjärnans sjukdomar – från de som lever med diagnoser till deras anhöriga.

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson
Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.
Publicerad: 28 Mars 2025
Kategori:
Alzheimers sjukdomForskning Alzheimers sjukdomForskning finansierad av HjärnfondenParkinsons sjukdom
Lästid: 3 minuter

“Vi hade inte haft våra jobb utan våra diagnoser”
Överdoser, kilometerlånga kom ihåg-listor, hundratusentals följare och en orubblig kärlek. Influencerparet Lisa och Henrik Borg har fått sina liv att fungera trots utmaningarna med att hantera bipolär sjukdom och ADHD. Eller kanske tack vare.
Publicerad: 28 Mars 2025
Kategori:
Lästid: 7 minuter

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?
I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
Publicerad: 27 Mars 2025
Kategori:
Lästid: 2 minuter

Precisionsmedicin krävs för sömnstörningar vid PMDS
PMDS är en svår form av PMS som orsakar humörsvängningar, fysiska besvär och sömnstörningar. En ny studie kartlägger hur biologiska faktorer och behandlingar, som SSRI och sömnmedicin, påverkar symtomen och dygnsrytmen.
Publicerad: 25 Mars 2025
Lästid: 3 minuter

Virus och gener kan samverka vid MS
Antikroppar mot Epstein-Barr-viruset kan felaktigt angripa ett protein i hjärnan, vilket kan bidra till utvecklingen av MS. Fynden kan på sikt leda till bättre diagnostik och behandling av MS. Studien har fått stöd från Hjärnfonden.
Publicerad: 20 Mars 2025
Kategori:
Lästid: 2 minuter


Därför kan en hjärnskada leda till Alzheimer
Sedan tidigare är det känt att en svår hjärnskada, ett trauma mot huvudet, kan öka risken för demens. Nu har forskare tagit reda på varför och hoppas att det kan leda till nya behandlingar. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.
Publicerad: 13 Mars 2025
Lästid: 3 minuter

”Nu kan vi börja skörda hjärnforskningens frukter”
Ordföranden i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd, professor Cecilia Lundberg, berättar om två av de senaste Nobelprisen. De säger nämligen mycket om hur fort utvecklingen inom hjärnforskningen går.
Publicerad: 6 Mars 2025
Kategori:
Lästid: 2 minuter