Hjärnfonden
Ge en gåva
Jessica Zandén berättar om din depression

Text: Jessica Zandén för Hjärnfonden

Lästid: 2 minuter

Ingen ska behöva uppleva det vidriga mörkret

Skådespelerskan Jessica Zandén drabbades av en svår depression. Nu berättar hon om sin sjukdom i en personlig krönika.

Jag hade egentligen mått dåligt långt innan jag fick min diagnos. När de första smygande symptomen till slut började ta över och dränera min tillvaro, valde jag att ignorera dem. Jag jobbade istället ännu hårdare och försökte leva upp till min bild av den perfekta skådespelerskan, hustrun och mamman. Sedan kraschade allt. På väg hem från en skärgårdsvistelse fick jag en panikattack. Det är en fruktansvärd upplevelse och jag trodde jag skulle dö. Men jag blev snabbt omhändertagen av sjukvården och fick så småningom en diagnos. Jag led av depression.

Att fastna i en värld av självförakt

Att få en depression är som att uppslukas av ett vidrigt, isande mörker. Jag hade fullständigt tappat livsorken och fastnat i en svartvit värld av sorg och självförakt. Min övergripande självbild var så skev att jag hamnat i en förlamande tankefälla. Jag samlade bara på mig de pusselbitar som passade in och förstärkte min negativa självbild. I korthet kände jag mig som en levande död och det krävdes en lång period av sjukskrivning, regelbunden terapi och medicinering för att starta min långsamma färd tillbaka mot ljuset.

Vägen tillbaka ur mörkret var lång och kantig

Under en lång tid lämnade jag teatern helt, slutade tävla mot världen och arbetade hemifrån. När mörkret så småningom började lätta, bestämde jag mig för att inleda en helt ny fas i mitt liv. Jag lämnade sängen, satte mig i skolbänken och blev så småningom utbildad kognitiv terapeut. Det blev även min väg tillbaka till teatern och idag mår jag bättre än någonsin. Men jag har samtidigt tvingats acceptera att sjukdomen kan komma tillbaka om jag inte sköter om mig själv – vilket den också gjort vid enstaka tillfällen. Nu har jag dock lärt mig att tolka varningssignalerna i tid och agerar därefter. Jag har lärt mig att depressionen inte lämnar mig frivilligt. Det är jag som måste lämna depressionen.

Jessica Zandén, skådespelerska

 

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Kan samma molekyl göra nytta vid helt olika psykiska sjukdomar?

Signalsubstansen dopamin spelar en viktig roll vid allt från depression till schizofreni. Därför tror professor Elias Eriksson att en så kallad dopaminstabiliserare kan bli morgondagens behandling för vitt skilda diagnoser. Här berättar han mer.

Finns det ett samband mellan inflammation och depression?

Hur påverkar en inflammation de nervkretsar i hjärnan som styr om du mår bra eller dåligt? Det är fokus för David Engbloms forskning, en av de forskare som fått bidrag av Hjärnfonden i år.
Jonas Svensson är en av Hjärnfondens stipendiater

Jonas Svensson vill förstå hur stress är kopplat till depression

Jonas Svensson är en av Hjärnfondens stipendiater. Målet för hans forskning är att förstå hur stress påverkar serotoninsystemet i hjärnan och för att undersöka det använder han avbildningstekniken PET.
Ung kvinna med långt hår och glasögon framför en grönskande buske.

Pluggandet tog över livet för Estelle

Känslan av att befinna sig i en grop. Att inte känna någon glädje. Där hamnade Estelle när prestationsångesten tog överhand. Tanken på att ständigt bli bättre och prestera mer blev viktigare än allt annat. Det tog mer tid från kompisar och familj och höll henne uppe sent på kvällarna. Tillslut återstod bara pluggandet och återhämtningen uteblev. Med det kom depressionen och till slut tystnaden – när hon slutade att prata.
Mikael Tiger, en av Hjärnfondens stipendiater

Mikael Tiger vill förbättra behandlingen av depression

Mikael Tiger är en av Hjärnfondens stipendiater. Fokus för hans forskning är att undersöka vem som blir hjälpt av de behandlingar mot depression som används idag och om de kan förbättras.
Sandra Tamm, läkare och Hjärnfondens stipendiat

Sandra Tamm undersöker sambandet mellan depression och sömn

Hur kommer det sig att personer med sömnproblem oftare utvecklar depression än andra? Sandra Tamm, en av Hjärnfondens stipendiater vill förstå sambandet mellan depression och sömnproblem, två stora folksjukdomar som drabbar många människor.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta