Hjärnfonden
Ge en gåva

“Mamma fick den värsta tänkbara diagnosen”

För tre år sedan började Ida och Elinas mamma bete sig annorlunda. Men det tog flera år av oro och olika undersökningar innan svaret kom. Mamma har ALS. Ida och Elina har idag startat en insamling hos Hjärnfonden och gör armband med texten ”defeat ALS”. Läs deras historia här.

Vi är två systrar som är 21 och 23 år gamla. I augusti 2014 diagnostiserades vår älskade mamma Lilian med sjukdomen ALS. För tre år sedan fick vi en underlig känsla av att något inte stod helt rätt till med mamma. Mamma började prata lite släpigt och verkade inte riktigt lika flink i rörelserna som tidigare. Tiden gick, andra familjemedlemmar och vänner började också märka av att något var annorlunda, men ingen vågade riktigt fråga. Efter en tid tog ett par av de närmsta vännerna kontakt med oss och berättade om sin oro. Två år efter att vi barn kunde märka de tidigaste symptomen gick mamma första gången till läkaren.

Mamma började sluddra

Till en början misstänkte läkarna demens, eftersom det har förekommit i släkten tidigare. Undersökningar gjordes men inget kunde hittas eller påvisas. Återigen gick tiden, alla visste att det var något fel, men frågan var VAD? Ju längre tid som gick kunde vi märka att de tidigare symptomen blev starkare och starkare. Mammas tal blev väldigt mycket sämre. Hon fick allt svårare att uttala bokstäver som R och S, och sluddrigheten i talet blev värre när hon var trött. Finmotoriken i händerna försämrades också. Hon hade svårt att räta ut fingrarna och att greppa mindre föremål.

I juni 2013 lades mamma in på sjukhuset eftersom läkarna misstänkte att hon hade fått en hjärnblödning. Inget kunde påvisas där heller och man hittade inget fel.

Från juni 2013 till augusti 2014 gjordes massor med undersökningar på mamma. Det var allt ifrån magnetröntgen av hjärnan till EMG där man undersöker de elektriska impulser som skickas till musklerna. Tillslut, kunde läkarna fastställa att de var ALS.

Det värsta tänkbara

Att mamma fick denna diagnos var det värsta tänkbara för oss. Varken vi barn eller mammas sambo visste så mycket om sjukdomen, men att den var allvarlig förstod vi alla. De två nästkommande veckorna bestod av gråt och en massa frågor kring framtiden.

I december 2014 var det en vän till familjen, Carolina Drott, som hade gjort en present till oss. Det var ett armband med ett tydligt budskap, “defeat ALS“. Vi systrar blev båda två väldigt inspirerade och vi bestämde oss för att göra likadana armband till släkten i julklapp. Armbanden blev populära och det var så vi bestämde oss för att starta en egen insamling för att kunna bidra till forskningen om ALS. De som ville fick bidra med 80 kronor eller mer och fick då ett armband som tack för stödet. Alla pengarna vi får in skänker vi oavkortat till Hjärnfondens insamling för forskningen om ALS. Redan efter en månad hade vi fått in hela 10 000 kronor och skickat iväg över 100 armband.

Defeat ALS

Gåvorna till insamlingen fortsätter att komma in och vi har kunnat nå ut till många genom vår grupp på Facebook; defeatals. Nu, med hjälp av Hjärnfonden hoppas vi kunna nå ut till ännu fler så att vi kan bidra med mer pengar och forskningen kan fortsätta framåt.

I sommar är det snart ett år sedan vår mamma fick sin diagnos. Det är fortfarande lika jobbigt, orättvist, ovisst och vi är fortfarande lika frågande om framtiden. Någonstans i allt kaos måste vi lära oss att leva med detta och skapa oss en vardag. Med den här texten vill vi försöka ge sjukdomen mer uppmärksamhet och få så många som möjligt att vara med och bidra i kampen mot ALS.

Defeat ALS_armband squareVARJE KRONA RÄKNAS!

Tack för ditt stöd,
Bästa hälsningar Elina, Ida & mamma Lilian.

Här kan ni hjälpa till och ge en gåva till Ida och Elinas insamling

För att köpa Ida och Elinas defeat ALS-armband kan man kontakta dem via den grupp på Facebook som de startat (klicka här). Den som sätter in 80 kronor eller mer till insamlingen kan få ett armband. Observera att du måste göra ditt namn synligt på insamlingen.

Titta också gärna in på deras konto på Instagram, defeat_ALS.

Relaterat

Nya ALS-läkemedel tar form – ett resultat av intensiv forskning

Det nya läkemedlet Tofersen tycks fungera bra på många patienter med den typ av ALS som beror på en mutation i genen SOD1. Nu forskas det febrilt för att även ta fram en förebyggande behandling samt fler nya läkemedel för andra ALS-alstrande gener. Hjärnfonden finansierar en del av forskningen.

ALS-mardrömmen vände tack vare forskningen

Niklas, 36 år, fick sina första symtom på ALS våren 2020. En sjukdom som tidigare hade drabbat hans far och farfar. Fyra år senare lever han, tack vare en studie, med hopp om framtiden.
Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta