Hjärnfonden
Ge en gåva

Lisa Kriga springer och cyklar 1300 km genom Sverige för att samla in pengar till ALS-forskningen. Foto: Henrik Wallner

Lisa krigar mot ALS

När Lisa Krigas farbror drabbades av ALS förra året bestämde sig Lisa för att samla in pengar till forskningen. Med cykel och löparskor ska hon ta sig från Göteborg till Umeå på 3,5 veckor. Lisas krig mot ALS har börjat.

Stöd Lisa Krigas insamling mot ALS!

När Lisa Kriga besöker oss på Hjärnfonden i Stockholm är det inte många dagar kvar till start och hon har fullt upp med förberedelser och intervjuer. Lördagen den 28 maj startar hennes resa på 1300 kilometer där hon med hjälp av cykel och löparskor ska ta sig från Göteborg till Umeå på 3,5 veckor.

30 maraton för farbror Janne

Lisa hälsade på oss på Hjärnfonden innan hon gav sig av.

I slutet av januari 2015 fick Lisas farbror diagnosen ALS. Eftersom han och Lisa bodde långt ifrån varandra tog det några månader innan hon kunde träffa honom. När sommaren kom och de äntligen sågs hade farbrorn redan förlorat talförmågan. Han hade börjat få svårt att svälja och kunde gå enbart hjälpligt med rullator.

– Jag mindes ju den friska Janne, så att träffa honom i det här tillståndet var en chock, säger Lisa. Nästa känsla var hjälplösheten. Jag ville göra något, men vad?

Så Lisa startade en insamling hos Hjärnfonden. Kanske kunde den hjälpa andra ALS-drabbade i framtiden. För att väcka uppmärksamhet kring insamlingen bestämde hon sig för att cykla och springa mellan de städer där det forskas om ALS. Rutten startar i Göteborg och slingrar sig upp genom Sverige. Sammanräknat är den lika lång som drygt 30 maratonlopp! Efter 3,5 veckor planerar Lisa att nå universitetsstaden Umeå där hon på internationella ALS-dagen, den 21 juni, kommer att överlämna en check med det insamlade beloppet till Hjärnfondens representant, den välkände ALS-forskaren Peter Andersen.

Förberett sig sedan i höstas

– Jag har aldrig sprungit eller cyklat så här långa sträckor. I början fick jag låna min man Johans cykel tills jag fick en egen av Team Sportia i början av april, berättar hon.

Många sponsorer har ställt upp för Lisa med allt från hotellrum och cykel till en bil att använda under resan.

– Mamma har tagit ledigt för att kunna köra följebilen med all packning första veckan, sedan kör min man och min syster Åsa två dagar var och sista biten tar mammas kusin över.

Lisa Kriga puff
Foto: Henrik Wallner

Målet för insamlingen är 130 000 kronor, alltså 100 kronor per kilometer. Redan innan start är insamlingen nu uppe i 20 000 kronor. Alla gåvor är öronmärkta till ALS och kommer att delas ut till ALS-forskare. Under 2014, efter den stora ishinksutmaningen mot ALS, Ice Bucket Challenge, kunde Hjärnfonden dela ut 3 miljoner kronor till Peter Andersen och hans ALS-forskningsteam.

Lisa har förberett sig på cykel- och löpprojektet sedan i höstas, men de senaste veckorna har hon tvingats till vila eftersom kämpat mot en illvillig förkylning. Men trots det känns formen bra, säger hon.

– Jag är väldigt taggad. Det är en hemskt tråkig anledning till att jag gör det här men det är samtidigt väldigt roligt. Jag är så glad att så många engagerat sig i min insamling. Det ger hopp om mänskligheten.

Stöd Lisa Krigas insamling mot ALS!

Relaterat

Karin Forsberg neurolog och forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet

“Vi är på väg att förändra framtiden för ALS-patienter”

Neurologen och forskaren Karin Forsberg vid Umeå universitet får stöd från Hjärnfonden för att fördjupa förståelsen av ALS. Inom tio år hoppas hon att forskningen har nått stora genombrott och att nya efterlängtade behandlingar kan nå patienterna.

Cellernas energiomsättning kan ge svar om ALS

Vid ALS bryts motoriska nervceller och muskler ner, men orsaken är ännu oklar. Nils Dennhag ska, med stöd från Hjärnfonden, undersöka hur störningar i cellernas energiomsättning påverkar sjukdomens förlopp.

Nya ALS-läkemedel tar form – ett resultat av intensiv forskning

Det nya läkemedlet Tofersen tycks fungera bra på många patienter med den typ av ALS som beror på en mutation i genen SOD1. Nu forskas det febrilt för att även ta fram en förebyggande behandling samt fler nya läkemedel för andra ALS-alstrande gener. Hjärnfonden finansierar en del av forskningen.

ALS-mardrömmen vände tack vare forskningen

Niklas, 36 år, fick sina första symtom på ALS våren 2020. En sjukdom som tidigare hade drabbat hans far och farfar. Fyra år senare lever han, tack vare en studie, med hopp om framtiden.
Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta