”Vi utvecklar nya strokebehandlingar”
Milos Pekny är en av de forskare som 2015 fått forskningsanslag från Hjärnfonden för att kunna bedriva sin forskning om stroke. Hans forskargrupp försöker förstå vad som händer i hjärnan vid en stroke för att kunna ta fram nya och mer effektiva behandlingsmetoder.
”Jag heter Milos Pekny och jag är professor vid Centrum for Brain Repair vid Sektionen för klinisk neurovetenskap, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, där jag leder Laboratoriet för astrocytbiologi och CNS regeneration. Vårt huvudsakliga forskningsfokus är stroke. Vi försöker att bättre förstå vad som händer i hjärnan vid stroke för att hitta nya behandlingsstrategier.
Var sjätte person får en stroke vid någon tidpunkt under sitt liv och många fler av oss har haft, har, eller kommer att ha en nära anhörig drabbad av stroke. Vi har nu identifierat en ny måltavla vid stroke. Vi har goda skäl att tro att under de kommande åren kommer detta att leda till utveckling av nya behandlingar för strokepatienter.
Vår forskning fokuserar på astrocyter, de celler i hjärnan som kan ses som ”hjärnans egen hjärna”. Dessa celler styr nämligen många av nervcellernas funktioner i både den friska och den sjuka hjärnan, till exempel skapar de, kontrollerar och avlägsnar nervcellskopplingar mellan nervceller (så kallade neuronala synapser). Vi har visat att astrocyter spelar en mycket viktig roll i det akuta skedet efter stroke, och de är också viktiga för hjärnans förmåga att återfå förlorade funktioner genom rehabilitering efter stroke. Vi har identifierat astrocyternas ”kriskommandocentral”, så kallade nanofilament eller intermediära filament, som vid stroke styr astrocyternas respons till stress på cellnivå, energibrist i celler och celldöd.
Stödet från Hjärnfonden är oerhört viktigt för vår forskning. Vi hoppas att inom de närmaste åren utveckla nya metoder för att påverka astrocyternas respons vid stroke, både med hjälp av läkemedel och via andra behandlingsmetoder.”
Milos Pekny, MD, PhD
Professor, Klinisk neurovetenskap, Göteborgs universitet