Hjärnfonden
Ge en gåva

Med rörelseregistrering i 3D karaktäriseras funktionsnedsättningar och avvikelser i rörelsekontroll hos personer med kronisk stroke. Illustration: Charlotte Häger

Kan 3D-teknik och robotskelett hjälpa strokedrabbade att återfå rörelseförmågan?

Robotdräkter och höghastighetskameror med samma teknik som i filmen ”Sagan om ringen”- är inte bara science fiction och fantasy, det är också två metoder som professorn och fysioterapeuten Charlotte Häger använder sig av för att förstå mer om rörelsekontroll och för att lära strokedrabbade att gå igen.

Det japanska stödskelettet HAL medger träning av gångmönster efter en stroke. Foto: Carin Wesström
Det japanska stödskelettet HAL medger träning av gångmönster efter en stroke. Foto: Carin Wesström

Varje år drabbas 30 000 människor i Sverige av en stroke, och upp till 80 % får kvarstående rörelseproblem. Många tvingas lära om självklara saker på nytt – som att skriva, tala och gå igen. Att återfå rörelseförmågan är avgörande för att uppnå god livskvalité och bättre hälsa, och med rätt träning och rehabilitering kan hjärnan repareras och lära om tidigare förmågor. Charlotte Häger, forskare och fysioterapeut, och hennes forskarteam vid Umeå universitet kommer nu med stöd från Hjärnfonden att studera hur strokedrabbade kan återfå rörelseförmågan med hjälp av ny unik teknik. En till synes enkel rörelse som att ta ett glas vatten från bordet och föra det till munnen för att dricka är egentligen mycket komplicerad och kräver engagemang av bland annat både de nerver som styr muskler till handen och ögonen. Med hjälp av ett högupplöst 3D-kamerasystem kan forskarna noggrant registrera de rörelser som den strokedrabbade utför och hur de skiljer sig gentemot en frisk persons rörelsemönster. Forskargruppen kan också analysera rörelser i händerna samtidig som de avbildar aktiviteten i hjärnan.  Försökspersonerna får ha på sig små runda reflexbollar fästa på hela kroppen . Rörelserna de sedan utför dokumenteras av höghastighetskameror vars infraröda ljussignaler reflekteras av bollarna och sänds tillbaka till kamerorna och till dator där en 3D-animering skapas. För att relatera rörelserna till förändringar i hjärnan kombineras 3D-registreringen med en slags hjärnröntgen, så kallad funktionell hjärnavbildning (fMRI).

Inom film- och spelindustrin används den här så kallade motion capture-tekniken för att överföra människors rörelser till datoranimationer – till de mer kända exemplen hör karaktären Gollum i Sagan om Ringen och Na’vi i Avatar.

Charlotte Häger, professor och fysioterapeut vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet.
Charlotte Häger, professor och fysioterapeut vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet.

Förutom 3D-tekniken kommer Charlotte Häger och hennes kollegor också att utvärdera intensiv fysioterapeutisk träning av gångförmågan efter stroke i kombination med en slags robotdräkt som kallas Hybrid Assistive Limb (HAL). HAL är ett yttre stödskelett, ett så kallat exoskelett, med sofistikerad styrning som medger träning av gångmönster som efterliknar det normala, även när benet är höggradigt försvagat. Utrustningen fästs utanpå benet likt en stor stödskena. HAL är ledat vid höften, knäet och foten och styr benets rörelser när försökspersonen går på ett rullband. Med hjälp av elektroder på benmusklerna anpassas träningen efter hur mycket personens egna muskler kan jobba. Den individuella träningen gör att rätt person får rätt dos av träning och kan träna precis på gränsen till sin förmåga.

Forskningen ingår i en multicenterstudie som utgår från Karolinska Institutet i Stockholm i samarbete med Umeå universitet och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och som omfattar över 160 personer. En grupp patienter får intensiv fysioterapi plus träning med HAL och resultatet jämförs med en grupp som får enbart intensiv fysioterapi och även med en kontrollgrupp som inte får någon behandling alls.

– Tanken är att patienten ska kunna träna upp sin gångförmåga flera år efter stroke, säger Charlotte Häger.

Forskarna hoppas att HAL kan vara en användbar metod och i så fall så småningom användas inom vården för en effektivare behandling av strokepatienter.

Relaterat

“Mammas hjärna är skadad”

När Beatrice Andersson var 24 år fick hon en kraftig stroke. Hjärnfonden intervjuade henne för två år sedan – då hade hon fortfarande stora utmaningar. Här berättar hon om läget idag.

Det finns för få sätt att hjälpa personer efter en stroke

I dag lever över 140 000 svenskar med funktionsnedsättningar till följd av stroke. Här berättar Arne Lindgren, professor och överläkare, om sin forskargrupps arbete med att hitta möjliga vägar för att förbättra återhämtningen.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
En komposition i kollageform med en kvinnlig hjärnforskare vid en vintage-dator, där en förstoring av ett ansikte i svartvitt framträder i bakgrunden genom ett fönster. En kontrast mellan människa, teknologi och hjärnforskning.

Olika risker med olika hormonläkemedel

En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.
Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta