Hjärnfonden
Ge en gåva

Ny framgångsrik tablettbehandling mot Multipel skleros

Den nya tablettbehandlingen har mycket bättre effekt än bromsmedicinerna som man injicerar och minskar skovfrekvensen med över 50 procent. Studier visar även att tabletterna minskar risken för funktions-nedsättning. Hjärnfondens forskare Tomas Olsson ligger bakom prövningen i Sverige.

Godkännandet är baserat på en av de största kliniska studierna för MS-läkemedel som presenterats för Europeiska läkemedelsmyndigheten. Den inkluderar resultat från kliniska studier som visade på en betydande effekt i form av minskat antal återfall, minskad risk för funktionsnedsättning, och minskat antal hjärnskador upptäckta av magnetröntgen.

– En av dess viktigaste effekter är att antalet lesioner som uppkommer på hjärnan minskar och därmed de konsekvenser som denna sjukdom ger. Det kan handla om minnesstörningar, svår trötthet, domningar, rörelsehinder och balansrubbning, allt som i högsta grad påverkar vardagen för de drabbade, säger Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska Universitetssjukhuset och huvudprövare för studier på läkemedlet i Sverige.

Tomas Olsson, MS-forskare vid Karolinska Institutet.
Tomas Olsson, MS-forskare vid Karolinska Institutet.

Tomas Olsson är ledamot i Hjärnfondens Vetenskapliga Nämnd. Han är en av Sveriges främsta forskare på MS och hans egen forskning finansieras delvis av Hjärnfonden.

Vid MS förstör aggressiva lymfocyter beläggningen som skyddar nervfibrerna i det centrala nervsystemet, vilket inkluderar hjärnan och ryggmärgen. Den nya mekanismen fungerar genom att reducera lymfocyternas attack på det centrala nervsystemet genom att bibehålla de aggressiva lymfocyterna i lymfkörtlarna.

Den nya behandlingen förhindrar dessa lymfocyter från att nå det centrala nervsystemet, där de kan attackera den skyddande beläggningen runt nervfibrerna. Resultatet är en mindre inflammatorisk skada på nervcellerna. Om behandlingen med Gilenya avslutas återfår lymfocyterna sina ursprungliga egenskaper.

– MS drabbar människor mitt i livet vilket ställer stora krav på behandlingarna. Biverkningarna man sett hittills har varit milda och effekten mot skov är mycket god, säger Tomas Olsson.

Relaterat

Tomas Olsson, professor i neurologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Virus och gener kan samverka vid MS

Antikroppar mot Epstein-Barr-viruset kan felaktigt angripa ett protein i hjärnan, vilket kan bidra till utvecklingen av MS. Fynden kan på sikt leda till bättre diagnostik och behandling av MS. Studien har fått stöd från Hjärnfonden.
Tuva Malmström

Tuva fick MS som 18-åring

Från att ha varit en vanlig och aktiv 18-åring fick Tuva Malmström chockbeskedet att hon fått MS. Livet förändrades över en natt. Nu vill hon arbeta för att sprida kunskap om sjukdomen och samla in pengar till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden.
Markus Fahlström, forskare vi Uppsala universitet.

Blodflödet i hjärnan efter skador och sjukdomar

Hjärnfondens stipendiat Markus Fahlström strävar efter att förstå hur hjärnan kompenserar och försöker återställa sin funktion vid sjukdomar som framförallt påverkar blodflödet i hjärnan. Han utvecklar en matematisk modell för att studera cerebrovaskulär reserv, en parameter som reflekterar hjärnans förmåga att anpassa sitt blodflöde.
Josefine Särneholm genomgick en autolog blodstamcellstransplantation som behandling för sin MS.

Autolog blodstamcells-transplantation mot MS

För MS-patienter med återkommande skov kan autolog blodstamcellstransplantation vara en effektiv behandling. Josefine Särnholm fick MS 2019 och berättar om sin upplevelse av behandlingen.
En närbild på en forskare med handskar som jobbar med prover.

Ny forskning: Så utvecklas MS

Multipel skleros, MS, kännetecknas av inflammationshärdar i centrala nervsystemet. Nu har forskare kunnat visa på cellnivå hur inflammationshärdarna utvecklas. Studien är finansierad av Hjärnfonden.

Ny upptäckt ger hopp om att bekämpa svår MS

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet har identifierat den första MS-genvarianten som kan kopplas till sjukdomens svårighetsgrad. Upptäckten öppnar upp för nya behandlingar.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta