Hjärnfonden
Ge en gåva

När du sover stärks minnet

Vår samarbetspartner Skellefteå Kraft har tagit fram fyra videopodcasts där programledaren Beppe Singer tar reda på hur hjärnan reagerar på saker som motion, sociala relationer, sömn och kost. Det här avsnittet gästas av sömnforskaren Christian Benedict från Uppsala universitet som förklarar hur viktig just sömnen är för att din hjärna ska fungera.

– Hjärnan är aktiv på ett annat sätt när vi sover och stödjer viktiga funktioner som vi behöver när vi är vakna, säger Christian Benedict. Bland annat styrks minnet under sömnen. Om du lär dig nya ord i ett nytt språk är det bra att göra det innan du somnar.

-Det finns också studier som visar att sömnen är viktig för att rensa bort ämnen som samlas när du är vaken. Det här är ämnen som det inte är bra att vi har för mycket av, fortsätter han.

Klicka på pilen här ovanför så kan du se hela intervjun med Christian Benedict.

Se filmen när Beppe Singer samtalar med Yvonne Forsell om hjärnan och motion här, med Alva Appelgren om sociala relationer här och med Charlotte Erlanson-Albertsson om hjärnan och kost här.

 

Relaterat

Ett porträtt på Christian Benedict som är sömnforskare vi Uppsala universitet

Ny forskning fokuserar på kvinnors sömn

Hälsoproblem relaterade till sömn är allt vanligare och ungefär varannan kvinna upplever sömnsvårigheter. Vid Uppsala universitet ska en ny studie, finansierad av Hjärnfonden, undersöka kvinnors sömn i relation till hormonivåerna.

Onyttig mat försämrar din sömn

Hur vi sover påverkar hur våra hjärnor mår. Jonathan Cedernaes undersöker hur maten du äter kan få dig att sova bättre eller sämre. Vi har fått besöka sömnlabbet på Uppsala Biomedicinska Centrum.
Kvinna sover och på nattduksbordet står en väckarklocka

Så påverkas minnet av sömn

De senaste årens forskning har visat att hjärnan är allt annat än inaktiv när vi sover. Istället bearbetar den information och stöder många funktioner som vi behöver när vi är vakna, som till exempel minne, insikt och inlärning.
Sandra Tamm, läkare och Hjärnfondens stipendiat

Sandra Tamm undersöker sambandet mellan depression och sömn

Hur kommer det sig att personer med sömnproblem oftare utvecklar depression än andra? Sandra Tamm, en av Hjärnfondens stipendiater vill förstå sambandet mellan depression och sömnproblem, två stora folksjukdomar som drabbar många människor.

Vintertrötthet – utan ljus kommer vi ur fas

Det är höst och vi går mot mörkare tider när mindre och mindre solljus når våra ögon. På söndag morgon ställer vi om klockorna för att det ska bli aningens ljusare om mornarna. Men både tidsomställningen om bristen på solljus påverkar våra kroppar. Sömnforskaren Christian Benedict ger sina bästa tips hur du klarar omställningen.

”I vårt dygnet-runt-samhälle blir sömnforskningen allt viktigare för hälsan”

Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, forskar om hur sömnbrist påverkar människors hälsa och prestationer. Bland annat har hans forskning visat att skiftarbetare får sämre prestationsförmåga. Här berättar han själv om sin forskning.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta