Hjärnfonden
Ge en gåva

Många godartade hjärntumörer botas

I Sverige får 2 000 personer varje år en hjärntumör. Orsaken till hjärntumör är inte känd och människor i alla åldrar drabbas. Den 4 februari är det Världscancerdagen och Hjärnfonden stödjer forskning om hjärntumörer.

Tumörer som sitter i hjärnan (primär) kan vara godartade eller elakartade. Godartade tumörer växer långsamt och avgränsat från själva hjärnvävnaden, medan elakartade växer in i hjärnvävnaden och är svårare att operera bort. Det finns ett hundratal olika typer av primära hjärntumörer med olika prognos och behandling.

Symtomen beror i första hand på var i hjärnan tumören sitter. Krampanfall, huvudvärk och personlighetsförändring är några av de symptom som kan förekomma. Eftersom hjärnan är centrum för våra känslor förekommer även psykiska symtom vid hjärntumörer.

Forskning

Nya tekniker inom neurokirurgin har under det senaste halvseklet utvecklats så att man nu kan bota en mycket stor del av de godartade tumörerna och nya tekniker är ständigt under utveckling. Andra intressanta forskningsområden är immunisering mot elakartade hjärntumörer med genmodifiering och olika former av immunterapi.

Du kan läsa mer om forskning om hjärntumörer som fått stöd av Hjärnfonden här och mer om hjärntumörer här

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Agneta lever med obotlig hjärntumör

Ett krampanfall visade sig vara ett symtom på glioblastom, en aggressiv och idag obotlig hjärntumör. Efter beskedet lever Agneta i nuet och sätter hoppet till nya forskningsframsteg.
Peter Larsson fick hjärntumören glioblastom. Nu har hans fru Carina startat en insamling hos Hjärnfonden till förmån för forskningen om hjärntumör.

Från kärlek till kamp för forskning – Carinas man Peter fick glioblastom

Efter att Carinas make Peter gick bort i glioblastom valde hon att omsätta sin sorg i handling. Här berättar hon om kampen, kärleken och sin beslutsamhet att ge Peters liv en fortsatt mening.

Epigenetik i kampen mot obotliga hjärntumörer    

Ponsgliom är en i dag obotlig form av hjärntumör som framför allt drabbar barn. Hjärnfondens stipendiat Letian Zhang utforskar epigenetiska mekanismer i hjärntumörer, särskilt inom pons gliom, för att kartlägga vägen för målinriktade terapier och individanpassade behandlingar.

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.

Överlevnad till högt pris – Att skydda hjärnan men inte tumören

Strålbehandling av hjärntumörer är i många fall en lyckosam behandling där patienten överlever och tumören försvinner. Men biverkningarna är tuffa och leder ofta till svåra kognitiva problem. Dilemmat forskarna står inför, att skada tumören men inte resten av hjärnan, börjar nu närma sig en lösning.
Alexander Pietras är docent vid Lunds universitet och forskar om hjärntumörer

Han vill veta vad som gör hjärntumören resistent

Varje år får ca 1300 personer i Sverige diagnosen hjärntumör. Alexander Pietras, docent vid Lunds universitet, studerar, med stöd av Hjärnfonden, glioblastom som är en aggressiv tumörform. Målet för hans forskning är att hitta nya behandlingssätt.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta