Hjärnfonden
Ge en gåva

Flera studier påvisar ett samband mellan regelbunden motionsträning och minskad risk för demens, så sätt på dig promenadskorna och ge dig ut.

Forskarnas 10 enkla sätt att förebygga demens

En tredjedel av alla demenssjukdomar skulle kunna förebyggas genom att göra små förändringar i hur vi lever. Men börja gärna i tid. Att kunna eliminera några av de viktigaste riskfaktorerna för att drabbas av till exempel Alzheimers sjukdom är enkelt och effektivt för människor i alla åldrar.

Med några enkla livsstilsförändringar som att äta mer grönsaker, sluta röka och börja lägga pussel kan du minska risken att drabbas av demenssjukdom. När några av världens mest framstående neuroforskare samlades på den årliga Alzheimer’s Associations internationella konferens i London i somras presenterade de en lista med 10 enkla livsstilsförändringar varje människa kan göra för att förebygga risken att drabbas av demens.

– De nya rönen är väldigt spännande, säger Maria Carrillo, chefsforskare på Alzheimer’s Association. Många människor har en god chans att på individnivå minska risken för kognitiv försämring och demens genom att göra några hälsosamma livsstilsförändringar. På en global nivå skulle en förändring i hur vi lever våra liv också innebära en enorm sänkning av de kostnader som Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar kostar samhället idag.

Ge en gåva till den livsviktiga Alzheimerforskningen

Forskarnas lista: 10 sätt att hålla din hjärna i trim

Svettas.
Regelbunden motionsträning som får upp pulsen och ökar blodflödet till hjärnan och resten av kroppen är bra för dig. Flera studier har påvisat sambandet mellan fysisk aktivitet och minskad risk för demens, så sätt på dig löpskorna och ge dig ut i spåret.

Sätt näsan i en bok.
Utbildning på alla olika nivåer har visat minska risken för demens och för en försämrad kognitiv förmåga, det vill säga att kunna tänka, känna och lära. Så damma av pluggpennan och gå en kurs på till exempel Komvux eller universitetet online.

Fimpa.
Det finns starka bevis för att rökning ökar risken för försämrad kognitiv förmåga. Att sluta röka minskar risken till samma nivå som för de som aldrig rökt.

Lyssna till ditt hjärta.
Studier visar att riskfaktorerna för hjärtsjukdom och stroke, som fetma, högt blodtryck och diabetes, även påverkar din kognitiva hälsa negativt. Så ta hand om ditt hjärta, och din hjärna kommer att tacka dig.

Akta huvudet!
Att slå i huvudet ordentligt ökar risken för kognitiva besvär och demens. Så använd säkerhetsbälte på vägarna och hjälm på cykeln eller hästen.

Rätt bränsle.
En hälsosam och välbalanserad diet med mindre fett och mer frukt och grönsaker minskar risken för kognitiv ohälsa.

Ta sovmorgon.
Sömnbrist på grund av problem som till exempel sömnapné kan leda till svårigheter att minnas och tänka.

Ta hand om din mentala hälsa.
En del studier påvisar ett samband mellan depression och ökad kognitiv ohälsa. Så var inte rädd för att söka hjälp om du känner dig nedstämd, har ångest eller lider av annan psykisk ohälsa. Och försök att inte stressa för mycket.

Umgås och ha trevligt.
Socialt engagemang gör hjärnan glad. Gör sånt du tycker är kul och meningsfullt för just dig. Engagera dig i den lokala schackklubben eller jobba som volontär på katthem, börja sjung i kör eller bara träffa släkt och vänner.

Utmana dig själv.
Gnugga geniknölarna och aktivera ditt sinne. Konstruera en ny möbel, lägg ett svårt pussel, skapa något konstnärligt. Spela spel som tvingar dig att tänka strategiskt. Att utmana din hjärna ger dig både kort- och långsiktiga kognitiva fördelar.

Varje år insjuknar ca 25 000 personer i Sverige i demenssjukdomar. Risken är stor att det nästa år är någon just du känner. Forskarna börjar nu sakta närma sig svaret på demensgåtan. Vill du hjälpa dem på traven så är en gåva till hjärnforskningen det enklaste sättet.

Källa: Alzheimer’s Association
http://www.alz.org/brain-health/10_ways-to-love-your-brain.asp
https://www.alz.org/aaic/releases_2017/AAIC17-Thurs-briefing-Lancet-Global-health-policy.pdf

Relaterat

Kan kosten påverka hur smarta vi blir?

Visste du att hjärnan använder hela 25 procent av den energi vi förbrukar? Det gör att vår kost påverkar oss i allra högsta grad.

Fyra tips på hur du hjälper ditt barn till bättre inlärning i skolan

Vad behöver hjärnan för att må bra och hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att förbättra sina skolresultat? Hjärnforskning visar att levnadsvanor har stor betydelse för att göra ett bra jobb i skolan. Tillräckligt med sömn, regelbunden fysisk aktivitet och varierad kost är viktiga faktorer som kan påverka lärandet.

Fisk är nyttigt för hjärnan

Vår samarbetspartner Skellefteå Kraft har tagit fram fyra videopodcasts där programledaren Beppe Singer tar reda på hur hjärnan reagerar på saker som motion, sociala relationer, sömn och kost. Det här avsnittet gästas av professor Charlotte Erlanson-Albertsson från Lunds universitet som förklarar hur viktig kosten är för din hjärna.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta