Hjärnfonden
Ge en gåva

Till minne av Peter Spjut

Therese Olsson fick en hjärntumör i september 2013. Några år senare drabbades både hennes styvpappa Peter och Peters egen pappa Åke av varsin obotlig hjärntumör, nästan samtidigt. Therese valde då att starta en insamling till Hjärnfonden.

“Min familjs historia med hjärntumörer började i september 2013 när jag, äldsta dottern i familjen, fick besked om att jag fått en hjärntumör, Meningiom. Jag blev snabbt opererad och idag mår jag bra och är tillbaka på jobbet.

Therese Olsson startade en egen insamling för forskning om hjärntumör på Hjärnfondens hemsida.
Therese Olsson startade en egen
insamling för forskning om hjärntumör
på Hjärnfondens hemsida.

Nästa slag kom i januari 2016 då min styvpappa Peter fick sitt besked om att han fått en hjärntumör, Glioblastom Multiforme som var inoperabel. Pappa fick både strålning och cellgifter, men de gjorde inte någon nytta. I början av mars 2017 fick han ett stort epilepsianfall där han föll illa och slog i huvudet. Efter det blev han allt sämre på grund av en blödning inne i tumören. Sex dagar senare, den 16 mars, somnade min pappa in med sin familj runt sig.

Pappa och mamma levde ihop i 30 år och uppfostrade sex barn tillsammans. Barn och barnbarn har alltid varit det allra viktigaste för dem. Pappa älskade sitt jobb och har under sitt yrkesverksamma liv byggt upp två företag. Nu när vi barn vuxit upp var hans dröm att resa och njuta av livet.

Under pappas sjukdomstid insjuknade även hans egen pappa Åke i hjärntumör. Tumören visade sig vara av samma sort som pappas och även den inoperabel. Åke somnade in åtta timmar innan sin son på kvällen den 15 mars 2017.

Vi i familjen valde att starta en insamling hos Hjärnfonden för att pengarna ska gå direkt till forskning kring hjärntumörer. Det känns som det bästa alternativet i sammanhanget. Vi hoppas att insamlingen hjälper till i sökandet på ett botemedel av hjärntumörer.”

// Therese Olsson med familjen Mildh/Spjut

Stöd familjens insamling här!

Relaterat

Agneta lever med obotlig hjärntumör

Ett krampanfall visade sig vara ett symtom på glioblastom, en aggressiv och idag obotlig hjärntumör. Efter beskedet lever Agneta i nuet och sätter hoppet till nya forskningsframsteg.
Peter Larsson fick hjärntumören glioblastom. Nu har hans fru Carina startat en insamling hos Hjärnfonden till förmån för forskningen om hjärntumör.

Från kärlek till kamp för forskning – Carinas man Peter fick glioblastom

Efter att Carinas make Peter gick bort i glioblastom valde hon att omsätta sin sorg i handling. Här berättar hon om kampen, kärleken och sin beslutsamhet att ge Peters liv en fortsatt mening.

Epigenetik i kampen mot obotliga hjärntumörer    

Ponsgliom är en i dag obotlig form av hjärntumör som framför allt drabbar barn. Hjärnfondens stipendiat Letian Zhang utforskar epigenetiska mekanismer i hjärntumörer, särskilt inom pons gliom, för att kartlägga vägen för målinriktade terapier och individanpassade behandlingar.

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.

Överlevnad till högt pris – Att skydda hjärnan men inte tumören

Strålbehandling av hjärntumörer är i många fall en lyckosam behandling där patienten överlever och tumören försvinner. Men biverkningarna är tuffa och leder ofta till svåra kognitiva problem. Dilemmat forskarna står inför, att skada tumören men inte resten av hjärnan, börjar nu närma sig en lösning.
Alexander Pietras är docent vid Lunds universitet och forskar om hjärntumörer

Han vill veta vad som gör hjärntumören resistent

Varje år får ca 1300 personer i Sverige diagnosen hjärntumör. Alexander Pietras, docent vid Lunds universitet, studerar, med stöd av Hjärnfonden, glioblastom som är en aggressiv tumörform. Målet för hans forskning är att hitta nya behandlingssätt.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta