Hjärnfonden
Ge en gåva

Klicka på pilen för att se föreläsningen med professor Martin Ingvar från Hjärnans Dag 2018.

Hur påverkas hjärnan av långvarig stress?

Långvarig ohälsosam stress orsakar bestående förändringar på hjärnan. Studier har visat att lång tid efter en episod med utmattningssyndrom är kroppens förmåga att svara på stress inte återställd och risken för återinsjuknande kvarstår. Martin Ingvar är författar, debattör och professor i neurofysiologi och integrativ medicin på Karolinska Institutet. Se hans föreläsning från Hjärnans Dag 2018.

Vi lastar på oss mer och mer arbete och allt fler av oss går idag in i den berömda väggen. Men är det bara arbetslivet som stressar? Nej, menar Martin Ingvar, det handlar också om nya arbessätt där individuella prestationer är allt viktigare. Unga är idag sämre förberedda på ett arbetsliv som ställer krav, alla är ständigt uppkopplade och gränsen mellan fritid och arbete suddas ut.

Människan har ett mycket finkänsligt system för att hantera yttre påfrestningar i form av stress. Men vid alltför långvarig stress utan återhämtning förloras det skydd vi har mot stressen, kortisolnivåerna sjunker och den känsla av urlakning som är så välbekant hos de som drabbats av utmattningssyndrom infinner sig. Stressen har förändrat funktionen på det system som hjärnan använder sig av för att kommunicera med omgivningen.

Hör mer om detta och mycket annat i Martin Ingvars föreläsning från Hjärnans Dag 2018 på Rival i Stockholm.

Läs mer om stressrelaterad psykisk ohälsa här.

Här kan du se fler av föreläsningarna från Hjärnans Dag:

Ullakarin Nyberg – Våga tala om självmord 

Anders Hansen – Fördel ADHD

Cecilia Lundberg – Hur kan vi hjälpa en skadad hjärna att reparera sig själv?

Anne Börjesson-Hanson – All demens handlar inte om Alzheimer

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.
Semestern kan bidra till stress, både ekonomisk och energimässigt. Men det finns sätt att undvika stressen.

Fem saker som minskar din semesterstress

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta