Våga tala om självmord
Varje år tar nästan 1 500 människor sitt liv i Sverige. På Hjärnans Dag den 19 april 2018 föreläste Ullakarin Nyberg, specialist i psykiatri och suicidforskare vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet , om hur viktigt det är att vi vågar tala om självmord. Klicka på pilen i bilden så kan du se hennes föreläsning.
Hur känner man igen tecknen på att någon tänker på självmord, hur allvarligt ska man se på självmordshot och vad kan man göra för att hjälpa? Vad är skillnaden mellan livslidande, stress och psykisk sjukdom? Det finns mycket kunskap om orsaker till självmord och vad man kan göra för att förhindra så hur kan vi använda den kunskap som finns för att minska antalet självmord?
Ullakarin Nyberg är specialist i psykiatri och arbetar med suicidfrågor på heltid, både som kliniker, forskare och författare. Hon är knuten till Norra Stockholms Psykiatri och Centrum för Psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. Ullakarin har varit drivande i frågor som gäller bemötande av människor som inte orkar leva, både inom vården och som medmänniska. Hon har bland annat skrivit böckerna “Konsten att rädda liv” och ”Suicidprevention i vården” (Natur & Kultur). Hon är ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, har en egen podcast ”Inferno” och medverkade i SVT:s programserie ”30 liv i veckan” som sändes 2017.
Här kan du se fler av föreläsningarna från Hjärnans Dag:
Martin Ingvar – Hur påverkas hjärnan av långvarig stress
Jessica Bladh – Drabbad av utmattningssyndrom
Anders Hansen – Fördel ADHD
Cecilia Lundberg – Hur kan vi hjälpa en skadad hjärna att reparera sig själv?
Anne Börjesson-Hanson – All demens handlar inte om Alzheimer