Hjärnfonden
Ge en gåva
Nya strokebehandlingar behövs

I Sverige insjuknar varje år cirka 25 000–30 000 personer i stroke.

”Stroke kommer att fortsätta finnas, därför behövs bättre behandlingar”

Erik Lundström arbetar med stroke både som överläkare och hjärnforskare. Han ser patienternas svåra lidande och forskar samtidigt på ett sätt att minska det. Om det går vägen kan ett läkemedel komma ut på marknaden betydligt snabbare än vanligt. Läs om viktig strokeforskning – som visar varför din gåva behövs.

Tack vare hjärnforskning överlever fler ett stroke

Trots att jag har arbetat med stroke i många år slås jag fortfarande av hur chockartat sjukdomen slår till. Ena dagen är du frisk, morgonen efter vaknar du svårt sjuk. Det går inte heller att värja sig från det stora och utdragna lidandet som jag ser att sjukdomen för med sig. Också för de anhöriga.

Tack och lov har vi, tack vare hjärnforskningen, blivit bättre på att ta hand om strokepatienter i det akuta skedet. Fler överlever och färre får svåra men. Tyvärr har det inte hänt lika mycket med behandlingen i det efterföljande skedet, då patienten ska försöka återerövra sitt liv. Det är därför jag nu ber om ditt stöd.

Medicin mot depression testas mot stroke

Erik Lundström, överläkare och docent i neurologi, forskar om stroke.
Erik Lundström, överläkare och docent i neurologi, forskar om stroke.

För snart tio år sedan kom nämligen en liten, men spännande studie. Den pekade på att ett antidepressivt läkemedel som hette fluoxetin kunde förbättra hjärnans återhämtning efter en stroke. Det här fångade genast mitt intresse, eftersom det var ett helt nytt sätt att behandla sjukdomen. Dessutom var läkemedlet mycket välbeprövat, vilket skulle kunna skynda på processen att få behandlingen godkänd.

Vi tog därför initiativet till att göra en mycket större studie på fluoxetinets effekter efter en stroke. Den kommer faktiskt att bli den största i sitt slag i Sverige. I och med att vi samarbetar med liknande studier i andra länder så kommer vi därför att få mycket bra data.

Strokeforskningen behöver resurser

Om ungefär ett år presenterar jag och mitt team resultatet. Drömmen är att vi hittar ett läkemedel som påtagligt förbättrar människors liv efter en stroke. Och att vi snart kan börja använda det inom vården, till en låg kostnad. Det skulle ge oss ett viktigt komplement till de mer traditionella sätten att behandla dem som har drabbats av stroke, till exempel att tunna ut blodet och sänka blodfetterna.

Oavsett hur det går så är det tydligt att strokeforskningen behöver ett nytt genombrott. Alltför många liv slås i spillror – varje dag. Problemet är att den här typen av kvalificerad hjärnforskning är mycket dyr. Därför ber jag dig om en gåva redan idag!

Erik Lundström
Överläkare och docent i neurologi

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En komposition i kollageform med en kvinnlig hjärnforskare vid en vintage-dator, där en förstoring av ett ansikte i svartvitt framträder i bakgrunden genom ett fönster. En kontrast mellan människa, teknologi och hjärnforskning.

Olika risker med olika hormonläkemedel

En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.
Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta