Hjärnfonden har fått det största testamentet någonsin till Alzheimerforskningen. Tack vare det kunde vi dela ut 30 miljoner kronor till sex forskningsprojekt vid en ceremoni 25 september i Stockholm.
Hjärnfonden får 70 miljoner i testamente till Alzheimerforskning
Hjärnfonden har fått det största testamentet någonsin till Alzheimerforskningen i Sverige. Tack vare testamentet på 70 miljoner kronor får Sveriges främsta hjärnforskare nya resurser i kampen mot Alzheimer. Klicka på pilen i bilden och se en film där de sex forskare som tilldelas medel för sin forskning presenterar sina projekt.
– Det här är det största Alzheimertestamentet som någonsin har delats ut. Vi känner stor tacksamhet för att vi har fått det här exceptionellt stora testamentet och att givaren tänkte på alla de som lever med denna svåra folksjukdom och deras anhöriga. Stora som små gåvor betyder mycket för att forskningen snabbare ska hitta en lösning på Alzheimergåtan, säger Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare.
Hjärnfonden delar ut 70 miljoner kronor till Alzheimerforskningen. Sex lovande forskningsprojekt får nu dela på 30 miljoner kronor, med möjlighet till ytterligare anslag efter utvärdering. Det kan bli totalt 50 miljoner kronor som fördelas över fem år, om förutsättningarna ser bra ut. Dessutom kommer 20 miljoner kronor att delas ut till Alzheimerforskningen tillsammans med andra insamlade medel, vid Hjärnfondens årliga forskningsutlysning.
I Sverige är cirka 100 000 personer drabbade av Alzheimer. Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige och antalet demenssjuka ökar i takt med att vi lever längre.
De sex forskare som tilldelas medel för sin forskning om Alzheimers sjukdom är:
Christer Betsholtz
Upprättandet och användning av en molekylär karta över Alzheimers sjukdom
Karolinska Institutet
Kaj Blennow
Personaliserad medicin vid Alzheimers sjukdom
Göteborgs universitet
Martin Hallbeck
Hur sprids Alzheimers sjukdom – diagnostik och behandling grundade i mekanismer
Linköpings universitet
Per Hammarström
Betydelsen av konformationsvariationer (polymorfism) av Abeta
Linköpings universitet
Jan Johansson
BRICHOS: från nytt koncept till behandling av Alzheimers sjukdom
Karolinska Institutet
Stina Syvänen
Antibody-based PET radioligands for imaging of toxic Aâ and neuroinflammation in Alzheimers disease
Uppsala universitet