Hjärnfonden
Ge en gåva
Per Hammarström, professor vid Linköpings universitet

”Alzheimers sjukdom är en mardröm för oss alla”

Det går knappt att föreställa sig något värre än Alzheimers sjukdom. Framförallt för att den slår skoningslöst mot både den som drabbas och de anhöriga. Men också för att välfärden inte kommer att kunna hantera den ökade mängden sjuka. Professor Per Hammarström tror att Alzheimergåtan går att lösa, men det behövs mer hjärnforskning. Därför är du så viktig!

Jag har i mitt arbete märkt att Alzheimer är en sjukdom som engagerar. Hundratusentals anhöriga har tvingats uppleva följderna, men det är en mardröm för var och en av oss. Trots det får hjärnforskningen förhållandevis lite resurser.

Vi som forskar på Alzheimers sjukdom är helt enkelt beroende av stöd från människor som du. Jag anser att Alzheimers sjukdom är en av framtidens största folkhälsoproblem. Redan idag drabbas väldigt många varje år – och antalet fortsätter att öka.

Botemedel mot Alzheimer saknas

Idag kan vi inte stoppa sjukdomen, så vi bygger bara fler vårdboenden. Men det löser ingenting. Människor fortsätter att lida och dessutom kommer det att bli för dyrt i längden. Därför behövs det mer hjärnforskning!

Tack vare Hjärnfonden har jag kunnat utöka min forskargrupp och få igång nya experiment. Vi arbetar för att förstå mer om de defekta proteiner som uppstår vid Alzheimers sjukdom – hur de sprids och om olika varianter är olika farliga.

Mer forskning om Alzheimers sjukdom behövs

Jag tror att det kan bli viktiga pusselbitar för bättre diagnostik och en framtida behandlingsform. Men den här komplicerade sjukdomen behöver angripas från flera håll. Vi måste få så många kemister, biologer, fysiker och läkare som möjligt att samarbeta i jakten på Alzheimergåtans lösning.

Problemet är att det saknas resurser. Ingen vill drabbas av Alzheimers sjukdom – och de sjuka och deras anhöriga behöver hopp. Så ge en gåva redan idag!

Varmt tack!

Per Hammarström
Professor i proteinkemi vid
Linköpings universitet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ändrar sitt beslut och rekommenderar nu det svenskutvecklade läkemedlet Leqembi (lecanemab) för en begränsad patientgrupp vid tidig Alzheimer.
Ett kollage med en flicka och en äldre man mot gul bakgrund.

Patienternas röst om ny alzheimerbehandling

En temperaturmätning från Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden visar att 85 procent av respondenterna tycker att EMA bör godkänna den nya behandlingen mot Alzheimers sjukdom.

Han utvecklar framtidens Alzheimerbehandling

Att det sedan en tid finns två antikroppsterapier som faktiskt kan bromsa Alzheimers sjukdom är en viktig framgång. De är dock inga mirakelkurer. Här berättar hjärnforskaren Dag Sehlin om varför han arbetar med nästa generations antikroppar.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.
porträttbild på Caroline som är närstående till sin mamma som har Alzheimer. Hon står på en strand i solnedgången.

“…mamma kommer förändras mer och mer och försvinna ifrån mig”

För sex år sedan började Carolines mamma förändras. Det visade sig att hon har Alzheimers sjukdom. En diagnos som på många sätt drabbar även de närstående.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta