Hjärnfonden
Ge en gåva
Kvinna som lutar hakan mot handen och ser funersam ut.

Låt inte oron äta upp dig utan fokusera på vad du kan göra för att må bra, tipsar Hélène Hallström.

Utmattad och orolig? Det här ska du tänka på

Den pågående coronakrisen kan innebära en extra påfrestning för den som lider av stressrelaterad psykisk ohälsa. Om man är utmattad, vad ska man tänka på i dessa tider av oro och osäkerhet? Hur tar man hand om sig? Vi bad Hélène Hallström vid Capio Centrum för smärta och utmattning i Stockholm om tips.

Hélène Hallström är fysioterapeut och arbetar med rehabilitering av patienter med utmattningssyndrom. Hennes första tips handlar om mediekonsumtion:

— Begränsa mängden hotfull information som du tar till dig. Läs inte ständigt vad tidningarna skriver utan bestäm att du tar in information till exempel två gånger om dagen.

Att vara aktiv minskar oron

De flesta människor känner oro just nu, för sig själva, för anhöriga eller för samhällsutvecklingen. Man kan inte bli av med oron, menar Hélène, men man kan lära sig att hantera den.

— Det gäller att skaffa sig strategier. Du kan inte lösa coronakrisen, men det finns saker som du kan göra. Du kan ringa anhöriga och du kan göra något som är bra för dig själv. När man blir orolig aktiveras kroppens skyddssystem som säger åt oss att fly eller slåss, men om man är aktiv och gör saker så minskar oron.

Man får acceptera att man inte kan lösa coronakrisen, menar Hélène Hallström, och istället rikta in sig på det som man kan påverka.

Att vara fysiskt aktiv är också positivt för den psykiska hälsan. Även om man tillbringar mycket tid hemma, bör man försöka vara fysiskt aktiv. Sätt på musik och dansa, gå ut på en promenad, leta rätt på ett utegym, lek med barnen, gå i trappor, tipsar Hélène. Fysisk aktivitet lindrar oron och ger lugn i både kroppen och knoppen.

Ge plats för återhämtning

Det gäller också att upprätthålla rutiner så gott det går.

— Att vidmakthålla ordning och reda är bra för oss alla i dessa kaosartade tider. Gå upp samma tid som vanligt och försök skilja mellan arbete och fritid, om du arbetar. Ät regelbundna måltider och försök håll dina sovtider

Helene Hallström lyfter också fram vikten av att ge plats för återhämtning och socialt umgänge.

— Försök umgås med människor på de sätt som fungerar, via telefon, Skype eller promenader. Håll igång de kontakter som ger energi och trygghet. Du kanske inte ska ha kontakt med en väninna som är hysteriskt orolig just nu. Om du lever i en familj, se till att sitta nära varandra, med dem som du får göra det med. Vi behöver vara nära varandra. Att återhämta sig kan också handla om att hitta en stund av ro i vardagen; att titta på ett träd, dra några djupa andetag eller göra några mjuka rörelseövningar.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Kvinna sitter hemma och har ett digitalt möte med kollegor på en skärm

Coronapandemin – så kan du främja din och andras psykiska hälsa

Att jobba på distans och dra ner på sociala kontakter har varit en utmaning för många under pandemin, oavsett om man är drabbad av psykisk ohälsa eller ej. Men det finns mycket vi kan göra för att främja den psykiska hälsan hos oss själva och våra kollegor. Här är några tips och rekommendationer från Världshälsoorganisationen WHO.
Genom att röra på dig främjar du psykisk hälsa

Coronapandemin-så kan du främja din och andras psykiska hälsa

Den pågående Coronapandemin påverkar allas vardag på något sätt och det är lätt att känna rädsla och oro. Den som redan är drabbad av psykisk ohälsa är särskilt utsatt. Men det finns flera saker vi kan göra för att främja den psykiska hälsan hos oss själva och andra. Här är några tips och rekommendationer från Världshälsoorganisationen WHO.
Mamma håller om sin dotter

Så här kan du ta hand om dig i oroliga tider

Känner du dig orolig på grund av det nya Coronaviruset? Krisen påverkar såväl allas vår vardag som samhällsutvecklingen, och det är lätt att känna rädsla och oro. Här tipsar vi om vad du kan göra för att ta hand om dig själv och andra.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta