– Barn behöver få veta att de inte blir allvarligt sjuka eller kan dö av covid –19. De får oftast sjukdomen som en förkylning, säger Josef Milerad, skolöverläkare och docent på Karolinska Institutet.
Är ditt barn oroat av Coronapandemin?
Alla barn är individer, de påverkas olika av den rådande Coronapandemin. En del är oroliga att de själva eller någon i familjen ska bli sjuka, andra för att de inte får gå till skolan eller träffa kompisar. Vi frågade Josef Milerad, docent på Karolinska Institutet och skolöverläkare, vad han säger till föräldrar som är oroliga för sina barn.
Vad kan man som förälder/anhörig göra för att hjälpa sitt barn som känner stark oro?
Mitt intryck är att barns oro ofta bottnar i en känsla av maktlöshet och ovisshet om vad man kan göra för att möta hoten av en sjukdom man inte helt förstår.
Barn behöver få veta att de inte blir allvarligt sjuka eller kan dö av covid –19. De får oftast sjukdomen som en förkylning. Som förälder behöver man inte vara rädd att fråga om barnet tror att andra barn kan dö av covid-19 smitta.
Här finns ett tydligt och sanningsenligt svar – nej. Man kan även stärka barnets självkänsla genom att berätta hur de kan bidra till att vuxna och äldre inte smittas och blir allvarligt sjuka. Till exempel genom att vara noga med handtvätt och stanna hemma vid alla förkylningar. Viktigt också att berätta att det kommer att komma vaccin mot covid-19 så att ingen behöver bli sjuk.
Folkhälsomyndigheten har ett bra bildspel riktat direkt till barn.
Vilka risker finns det att föräldrars egen oro smittar av sig på barnen?
Min uppfattning är att riskerna är ganska stora därför att barn och husdjur är bra på att läsa kroppsspråk och att genomskåda känslor vi anstränger oss att dölja. Det finns en befogad oro som vi inte behöver dölja eller förneka. Många människor kan bli sjuka och många kan förlora sina arbeten och sin inkomst.
Men den oron måste ställas mot att vi i Sverige vet ganska mycket hur man kan hindra sjukdomens spridning och att tusentals forskare arbetar nästan dygnet runt för att ta fram medicin och vaccin.
Idag finns också mycket bra psykologhjälp på nätet -poddar anpassade för barn i olika åldrar och med olika behöv. Använd dom!
Påverkas unga med psykisk ohälsa extra mycket och i så fall vad bör man tänka på som förälder/anhörig?
Jag vågar inte ha någon klar uppfattning om detta. Men det man kan frapperas av är att barn som vi uppfattar som “sköra “ kan visa upp en stor mental styrka och handlingskraft i svåra situationer – t.ex vid allvarliga olyckor. Det finns många sådana exempel i litteraturen när man läser om barn som vuxit upp under krig eller andra svåra förhållanden.
Finns det risk att den psykosomatiska stressen ökar hos unga med anledning av covid-19?
Det vet vi först när pandemin är över. Den situation och de hälsoutmaningar som vi står inför har ingen upplevt under modern tid. Vi kommer drabbas hårt men också lära oss oerhört mycket om krishantering och hur barn och unga reagerar, och vilket stöd de kan behöva när den akuta krisen är förbi. Vi har haft en kunskapsexplosion utan motstycke när det gäller medicinsk behandling av Corona smittade och jag tror att samma sak kommer att gälla förståelsen av psykiska reaktioner och psykiskt stöd.
Om Josef Milerad:
- Docent på KI, skolöverläkare och ordförande för Svenska Skolläkarföreningen
- Han är sedan många år drivande debattör i frågor som rör elevhälsan.
- Han leder Svenska Läkaresällskapets projekt ”Nationell kraftsamling för ungas hälsa” som handlar om hur vi med hjälp av den kunskap vi har idag om barnhjärnan kan vända trenden med ökande psykisk ohälsa hos barn i skolåldern.
- Han har medverkat till en ny specialkompetenskurs för blivande specialister i skolhälsovården och är huvudförfattare till två läroböcker, i syfte att höja kvaliteten i elevhälsan.
- Han har varit medicinsk chefredaktör för Läkartidningen.