
Internationella autismdagen
Internationella autismdagen infaller den 2 april varje år. Här kan du läsa om fakta, forskning och personliga berättelser som ökar förståelsen för autism.

Magbakterier och autism – hur hänger det ihop?
Kan bakterier i magen ha något med autism att göra? Det vill Rochellys Diaz Heijtz undersöka med hjälp av forskningsbidrag från Hjärnfonden. Hon är forskare och docent vid Karolinska Institutet.
-Syftet med forskningsprojektet är att undersöka hur bakterier och andra mikroorganismer i magen och tarmen, den så kallade tarmfloran, kan påverka utvecklingen av den mänskliga hjärnan. Vi kommer att undersöka hur tarmfloran utvecklas hos barn med hög risk att utveckla autismspektrumtillstånd (AST), säger Rochellys Diaz Heijtz.

Åtta myter om autism
Det finns många felaktiga föreställningar om autism, till exempel att det skulle gå att bota, att det handlar om uppfostran eller att vaccin kan orsaka autism
Här gör vi ett försök att slå hål på många av de vanliga myter och fördomar om autism som förekommer och som många möter i sin vardag.

Aspergerdiagnosen blev en lättnad
Caroline Kanestig förstod redan när Vendela var liten att hon inte utvecklades som andra barn. När hon fick diagnosen Asperger (som idag ingår under autismbegreppet) säger Caroline att det kändes som att en stor sten lossnade samtidigt som att en ny växte fram, oron för framtiden.
“Jag önskar också att det fanns mer forskning kring NPF för att personal inom barnomsorg och vården ska kunna upptäcka signalerna tidigare för att kunna sätta in rätt åtgärder och anpassningar. Med mer forskning kan vi få en ökad förståelse generellt inom samhället och kanske kan det tas beslut om att anpassa skolan ännu mer. De här barnen ska få ha samma rätt som alla andra att få må bra och lyckas i livet.”