Hjärnfonden
Ge en gåva
Anette Hjerpe med sin dotter i trädgården

Anette Hjerpe, tv, drabbades av en stroke 51 år gammal. Foto: Birgitta Lindvall Wiik.

Det behövs ett genombrott i kampen mot stroke

Ungefär 25 000 svenskar drabbas av stroke varje år, fler än var femte dör. För dem som överlever blir livet aldrig detsamma. Just detta beskriver Anette Hjerpe här nedanför – i sin berättelse om hur hon drabbades av en stroke, endast 51 år gammal. Läs vidare och se varför hjärnforskningen behöver ditt stöd.

Innan jag blev sjuk levde jag ett liv med många järn i elden. Dagen som förändrade mitt liv kom visserligen i en extra stressig period, men jag kände mig helt frisk och kry. Därför anade jag inte oråd när jag vaknade, satte mig upp och plötsligt kände mig väldigt yr. Inte ens när det blev svårt att röra min högra sida tänkte jag att det kunde vara stroke. Istället gick jag till duschen för att göra mig i ordning för arbetsdagen. Men där tog det stopp, jag blev helt orörlig.

Propplösande behandling

Tack och lov kom min dotter förbi för att hämta rena handdukar. När hon såg mig stå där helt förstenad, utan att svara på tilltal, förstod hon att jag hade fått en stroke. Hon ringde 112 och sedan gick allt mycket snabbt. På sjukhuset fick jag propplösande behandling, trombolys, och en liten stund senare kunde jag prata igen. För detta känner jag evig tacksamhet till hjärnforskningen.

Totalt sett hade jag blodproppen i min hjärna i högst en timme. Att jag fick hjälp så snabbt räddade inte bara mitt liv, det gjorde också att jag slapp svåra funktionsnedsättningar. Jag trodde därför att jag skulle vara tillbaka på jobbet inom en vecka. Men fullt så enkelt skulle det inte bli.

Sjukdomen har förändrat livet

Så snart jag hade lämnat den lugna tillvaron på sjukhuset blev det tydligt att jag led av svår hjärntrötthet. Dessutom drabbades jag av ångest, vilket jag aldrig hade upplevt tidigare. Det tog lång tid att få tillbaka tillräckligt med ork för att arbeta och klara vardagen. Då har jag ändå anpassat mig mycket, till exempel genom att byta jobb och sänka ambitionsnivån där hemma.

Trots att jag fick bästa möjliga vård för min stroke så har sjukdomen förändrat mitt och mina anhörigas liv i grunden. Det har varit flera tuffa år för hela familjen. Nu är min högsta önskan att hjärnforskningen ska kunna ge vården ännu bättre verktyg mot stroke. För att vi ska komma dit behövs stöd från människor som du.

Var med och rädda liv genom en gåva till hjärnforskningen!

Varma tack,
Anette Hjerpe

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En komposition i kollageform med en kvinnlig hjärnforskare vid en vintage-dator, där en förstoring av ett ansikte i svartvitt framträder i bakgrunden genom ett fönster. En kontrast mellan människa, teknologi och hjärnforskning.

Olika risker med olika hormonläkemedel

En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.
Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta