Hjärnfonden
Ge en gåva
Ulrika Harmsen

“Jag har Alzheimers sjukdom”

Hur är det att få höra att du har Alzheimers sjukdom? Ulrika Harmsen berättar om dagen då bomben slog ner.

Jag heter Ulrika Harmsen, är 45 år och lever ett till synes vanligt svenssonliv i ett villaområde i Göteborg. Det som du, om du skulle möta mig på stan, inte har en aning om är att jag för drygt ett år sedan fick veta att jag har demens.

Historien börjar den 15 april 2020

Personalen på rehab frågade mig för några veckor sedan om jag ville ha ett möte med flera av de vårdkontakter som finns runt omkring mig, för att det ska bli tydligt vem som ansvarar för vad när det gäller min återhämtning och rehabilitering efter hjärnskakningen.

Mötet är också tänkt att utmynna i att jag inte ska behöva lägga energi på att förmedla en massa information om behandlingar och åtgärder mellan dem, vilket känns som en lättnad. Den minimala energi jag har måste jag verkligen spara till sådant som rör basala behov, såsom att äta och sköta min hygien. Allt annat måste stryka på foten om jag inte ska bli ännu sämre. Och nu, äntligen, ska mötet bli av.

Efter lite småprat och uppdatering kring mitt hälsoläge för stunden och kring de utredningar och tester som gjorts släpps plötsligt och helt oväntat bomben.

Jag hör hur läkaren säger något jag absolut inte har väntat mig. Jag har Alzheimers sjukdom.

Plötsligt befinner jag mig inte längre där. Eller jo, kroppen är förstås kvar där på stolen men mitt mentala jag är satt ur funktion. Hela jag är som paralyserad. Min blick fastnar på en ventil högt uppe på väggen framför mig. Jag klarar inte längre av att blinka.

Läkarens röst låter men jag har ingen aning om vad hon säger. Kuratorn pratar visst också, tror jag. Själv befinner jag mig någon annanstans. Som i vakuum. Jag får ingen luft. Ögonen tåras men jag kan inte förmå mig att blinka. Vad länge de pratar.

Nu säger visst Johan något. Hans röst vibrerar. Den låter skör på ett sätt som jag aldrig har hört den förut. Jag kan fortfarande varken lyssna eller blinka. Efter en stund märker jag att Johan och jag sitter med varsin bit papper i händerna. De är ihopknycklade och fuktiga. Johan hulkar och böjer sig mot mig. Omfamnar mig med sina starka armar och fuktiga handflator. Då brister allt.

Ulrika delade med sig av sin vardag på Hjärnfondens instagramkonto under september. Vi kommer att publicera några av hennes texter här.
 

 

Relaterat

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ändrar sitt beslut och rekommenderar nu det svenskutvecklade läkemedlet Leqembi (lecanemab) för en begränsad patientgrupp vid tidig Alzheimer.
Ett kollage med en flicka och en äldre man mot gul bakgrund.

Patienternas röst om ny alzheimerbehandling

En temperaturmätning från Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden visar att 85 procent av respondenterna tycker att EMA bör godkänna den nya behandlingen mot Alzheimers sjukdom.

Han utvecklar framtidens Alzheimerbehandling

Att det sedan en tid finns två antikroppsterapier som faktiskt kan bromsa Alzheimers sjukdom är en viktig framgång. De är dock inga mirakelkurer. Här berättar hjärnforskaren Dag Sehlin om varför han arbetar med nästa generations antikroppar.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.
porträttbild på Caroline som är närstående till sin mamma som har Alzheimer. Hon står på en strand i solnedgången.

“…mamma kommer förändras mer och mer och försvinna ifrån mig”

För sex år sedan började Carolines mamma förändras. Det visade sig att hon har Alzheimers sjukdom. En diagnos som på många sätt drabbar även de närstående.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta