Hjärnfonden
Ge en gåva

Med rätt kläder är löpning eller promenader en njutning även på vintern. Och du får dagsljus på köpet.

Frisk motion med vårt virtuella vinterlopp

Springa på vintern? Ja, självklart, tycker Marcus Andersson och Tomas André från RaceOne, Hjärnfondens samarbetspartner i vårt virtuella lopp Hjärnsteget. Nu drar det ihop sig till ett vinterlopp igen – första loppet för 2023 äger rum 6-15 januari. Vi har ställt några frågor till Marcus och Tomas om vinterlöpning och virtuella lopp.

Vad är styrkan med vinterlöpning?

– Ofta tycker jag att det är friskare och härligare att vara ute och springa när det är krispigt och man känner sig väldigt nöjd efteråt när man kommer in i värmen. Det är bra att passa på att komma ut de dagar som solen lyser och ta in det lilla solsken som blir, säger Marcus.

– Och så är det oftast torrt i luften på vintern och man slipper bli genomsvettig, fyller Tomas i.

Två män iklädda röda tröjor sitter bredvid varann i en soffa.
Tomas André och Marcus Andersson från RaceOne.

Vad är det härligaste med att delta i ett virtuellt lopp?

– Du deltar helt på dina egna premisser men du får samtidigt gemenskapen av att springa tillsammans med andra. Du kan delta när och var du vill och du kan heja på, och bli påhejad av, andra, säger Marcus.

– Och du kan spöa dina kolleger! säger Tomas. Det finns många som tycker om tävlingsmomentet. Det finns ett stort intresse av att tävla mot människor man känner, till exempel kolleger eller kompisgänget. Då är ett virtuellt lopp perfekt. I RaceOne-appen loggar du dina egna insatser och kan följa hur det går för de andra deltagarna i loppet.

Vad skiljer Hjärnsteget från andra virtuella lopp?

– Hjärnfonden är först med att skapa en serie lopp där man stegvis kan förbättra sig från lopp till lopp. Man utmanar sig själv genom att utöka sträckan man springer i nästa lopp, eller att göra samma sträcka men på kortare tid. Helhetstänket skiljer sig från andra initiativ.

Vad är era bästa tips för att komma i gång med träningen under vinterhalvåret?

– Börja med de små stegen, tipsar Marcus. Du behöver inte bestämma dig för att springa en mil. Kommer du ut 20 minuter eller två kilometer så är det bra. Sätt inte upp övermäktiga mål utan flytta fram dina gränser stegvis.

Tomas och Marcus berättar att den typiska deltagaren i ett virtuellt lopp är en kvinna i 40-årsåldern eller äldre. Tidigare, innan pandemin, var hon ofta publik när hennes partner sprang motionslopp. Med det virtuella loppet har hon hittat en motionstävling som passar henne – hon deltar på sina villkor, utmanar sig själv och känner delaktigheten i att springa ett lopp tillsammans med andra, men utan en massa ögon på sig.

Tomas och Marcus tror absolut att det virtuella loppet är här för att stanna, även när pandemin upphör.

Givetvis går det lika bra att promenera eller åka skidor som att springa.

Relaterat

Företaget Fondo deltar i Hjärnsteget

Fondo x Hjärnsteget

För företaget Fondo är det viktigt att ta hand om de anställdas psykiska och fysiska hälsa. De ser personalen som sin absolut viktigaste tillgång och friskvård som en investering för framtiden. Genom att delta i Hjärnsteget bidrar Fondo både till förbättrad personalhälsa och till viktiga framsteg för hjärnforskningen.
Två händer som håller i gångstavar

Migrän och träning – det här ska du tänka på

Fysisk aktivitet kan vara ett tveeggat svärd för den som har migrän. Å ena sidan kan regelbunden träning vara en förebyggande behandling men för många förvärras huvudvärken av fysisk aktivitet.

Hjärnstegets spännande resa 2021

Det känns oerhört roligt att få berätta att Hjärnsteget 2021 blev en succé, större än vi kunnat ana. Detta tack vare alla som promenerat, sprungit och rullat tillsammans med oss i dessa virtuella lopp.
Dzenita Jenny Mehovic

Därför springer hon Hjärnsteget

Dzenita Jenny Mehovic är en av alla som kommer att springa Hjärnsteget nu i september. Att kunna bidra till forskningen om Alzheimer och samtidigt uppmana till fysisk aktivitet är viktigt för henne.
Lördagsgänget sprang Hjärnsteget i juni 2021.

Vänner i vått och torrt

I sol, regn, rusk eller snö ses vi, det spelar ingen roll. Lördagsträningen är helig. Vi är ett härligt gäng med kompisar och kompisars kompisar som ses samma tid, samma plats varje vecka. Och den här gången tränade vi för hjärnforskningen!
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta