Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett kollage med planeten jorden i tre deler och ett ansikte bakom planeten.

Text: Ragnhild Ahlgren

Vetenskaplig sakkunnig och skribent

Lästid: 3 minuter

När det är oroligt i omvärlden

Det är inte ovanligt att känna sig orolig när saker sker i vår omvärld. Här ger vi några råd om vad du kan göra för att ta hand om dig själv och andra. Det handlar bland annat om att var fysiskt aktiv, ha kontakt med andra och begränsa nyhetsflödet.

Håll dig informerad

Var källkritisk och ta reda på fakta från tillförlitliga källor.

Begränsa nyhetsflödet

Försök att begränsa hur mycket du läser, lyssnar eller tittar på nyheter som gör dig orolig och stressad. Bestäm ett par tidpunkter per dag då du tar del av de senaste nyheterna.

Rör på dig

Sätt av tid till fysisk aktivitet utomhus varje dag – gå en promenad, ta en cykeltur eller ge dig ut och jogga. WHO rekommenderar att vuxna personer rör sig minst 30 minuter per dag.  När du rör på dig frigörs bl a  endorfiner som lindrar oro och gör att du mår bättre. Läs mer om varför fysisk aktivitet är bra för hjärnhälsan.

Se till att sova tillräckligt

Att sova gott på natten kan givetvis vara svårt om man är orolig, men försök så gott det går. Att sova 7-8 timmar per natt stärker immunförsvaret, förbättrar minnet och gör dig bättre på att lösa problem. Det är helt enkelt lättare att se ljust på livet om du fått tillräckligt med sömn. Läs mer om sömnens påverkan på hjärnhälsan.

Ta dig tid till att göra något du tycker är roligt

När vi känner oss stressade och oroliga är det viktigt att ta tid till återhämtning. Gör något du tycker är roligt som får dig att slappna av. Kanske kan du ägna dig åt en hobby, att läsa en boken eller höra av dig till någon som du inte hunnit prata med på länge?

Sociala kontakter

Prata om hur du känner och sök stöd från omgivningen om du är mycket orolig. Oro krymper oftast när vi delar den med andra.  Håll kontakt med nära och kära och ta en fika eller en promenad tillsammans. Går inte det så håll kontakten via telefon, videosamtal eller sociala medier. Läs mer om varför vi mår bra av social aktivitet.

Dra ner på alkoholkonsumtionen

Begränsa hur mycket alkohol du dricker eller avstå helt. Undvik att använda alkohol eller andra droger som ett sätt att hantera rädsla, ångest, tristess eller social isolering.

Minska skärmtiden

Det är lätt att fastna framför datorn eller telefonen men försök att hålla koll på hur mycket tid du spenderar framför en skärm och lägg in regelbundna pauser. Försök att fokusera på hoppfulla och positiva budskap på sociala medier och var även här källkritisk.

Hjälp andra

Forskning visar att vi mår bra av att hjälpa andra. Se vilka initiativ som finns där du bor och som du kan bidra till. Tänk igenom vilka personer i din omgivning som kanske behöver lite extra hjälp.

Prata med Barnen

Även om barn inte själva drabbats, kan de se och höra saker på exempelvis internet och tv som de behöver stöd i att bearbeta. Som vuxen är det viktigt att förmedla lugn och trygghet om barn känner oro. Prata med barnen om deras oro, svara på frågor eller sätt att uttrycka frågor beroende på hur gamla de är. Prata om sådant de, eller ni tillsammans, sett eller som sprids på internet. Rädda Barnen beskriver mer ingående hur du kan prata med barn om svåra händelser.

Rädslan har en viktig funktion

Ångest och rädsla är en naturlig reaktion vid hotande fara och har liksom smärta en viktig funktion för vår överlevnad. Vid ångest aktiveras försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet som normalt inte går att kontrollera med viljan. Man kan känna sig ängslig och orolig, få hjärtklappning, svettas, må illa och få svårt att andas. Det är ofarligt, men kan kännas skrämmande. Läs mer om stress här.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Porträttbild av Ragnhild Ahlgren som på Hjärnfonden jobbar som skribent och sakkunnig

Ragnhild Ahlgren

Vetenskaplig sakkunnig och skribent

Ragnhild Ahlgren är vetenskapsjournalist och doktor i medicinsk vetenskap.
Läs mer om Ragnhild Ahlgren

Relaterat

Hälsosam livsstil gör hjärnan yngre

Med hjälp av magnetkameraundersökningar och ett AI-verktyg som analyserat bilderna har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam livsstil gjorde att åldrandet saktade ner.

Ny kampanj belyser hur livsstil kopplas till hjärnhälsa

I veckan lanserar Hjärnfonden en kampanj om hur livsstilsfaktorer påverkar hjärnhälsan. Syftet är att öka kunskapen om hur våra livsval kan påverka hjärnan på ett positivt sätt.

Förändrade levnadsvanor förbättrar hjärnhälsan

Goda levnadsvanor minskar risken att drabbas av många av hjärnans sjukdomar. En världsunik studie visar också att social aktivitet är betydligt viktigare för hjärnhälsan än man hittills förstått.

Ensamhet kan leda till nedsatt hjärnhälsa

Den som känner sig ensam löper större risk att drabbas av både hjärnsjukdom och till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Ofrivillig ensamhet påverkar hälsan negativt på flera sätt och ökar risken att dö i förtid.

“Har man ingen att prata med tappar man till slut orden”

Under många år levde Pia ett aktivt liv med arbete, körsång och nära vänner. Men på äldre dagar kom livet att förändras. Vännerna gick bort, en efter en. Och ensamheten tog vid.

Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga

En ny rapport från IHE, på uppdrag av Hjärnfonden, undersöker hur riskfaktorer som fysisk inaktivitet, kost och social isolering påverkar hjärnans sjukdomar. Rapporten visar att många hjärnsjukdomar delvis går att förebygga, vilket skulle bespara individer lidande och samhället stora kostnader.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta