Nikki lever med den neurologiska sjukdomen MS
MS-dagen uppmärksammar vi den 30 maj
Den 30 maj är det den internationella MS-dagen. I Sverige har ca 20 000 individer MS och 600 nya fall tillkommer varje år.
Multipel Skleros, MS, är, näst efter traumatisk hjärnskada, den vanligaste orsaken till neurologisk funktionsnedsättning hos yngre vuxna i Europa. I Sverige har ca 20 000 individer MS och 600 nya fall tillkommer varje år. Det är en inflammatorisk sjukdom där nervsystemet angrips av immunförsvaret. Vanliga symtom är känselstörningar, motoriska störningar, försämrad balans och synrubbningar. Det finns nu effektiva läkemedel som bromsar sjukdomen och kan dämpa skov. Några av de nya läkemedlen slår brett och dämpar immunförsvaret och det kan ge upphov till allvarliga sidoeffekter och komplikationer på sikt, till exempel infektioner.
För att kunna ge en mer precis behandling som riktar in sig på de immunceller som attackerar nervsystemet har forskare vi Karolinska Institutet utvecklat en metod som gör det möjligt att identifiera vilka molekyler, sk autoantigener, som immuncellerna reagerar på hos individer med MS. Eftersom personer med MS kan ha immunceller som reagera mot olika autoantigener så blir det viktigt att identifiera varje patients sjukdomsdrivande immunceller för att kunna ”stänga av” dem. Den här metoden banar väg för den typen av individanpassad behandling.
Vad som orsakar MS är inte känt men forskare på Karolinska Institutet har samlat in DNA från ca 12 000 individer i Sverige med MS och från ungefär lika många individer utan MS. I internationella samarbeten har de identifierat runt 230 riskgener eller genvarianter där var och en av dem bidrar lite till risken att få MS. Gemensamt för nästan alla genvarianterna som forskarna har hittat är att de är aktiva i immunförsvaret. En del av dem är starkare, dvs ökar risken mer än andra. Den här kunskapen kan användas för att hitta mer selektiva läkemedel som hindrar den inflammatoriska processen under lång tid.
Visste du att:
- Sjukdomen bryter ofta ut mellan 15 och 55 års ålder och dubbelt så många kvinnor som män får MS.
- Sjukdomen kan angripa olika delar av nervsystemet och därför kan symtomen variera beroende på vilken nervbana som drabbas.
- I dag finns ingen medicin som botar MS men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet och kan lindra besvären.
En av de som har MS är Nikki; läs om henne här
Läs mer om spännande forskning om MS här