Du tar oss närmare nästa livsviktiga genombrott
Stort tack för ditt stöd till hjärnforskningen det gångna året. Varje krona bidrar med hopp till hundratusentals svenskar som lider av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Därför är det så otroligt glädjande att vi slog nytt insamlingsrekord under 2022 – och kunde dela ut hela 127 miljoner kronor till svensk hjärnforskning.
I fjol kunde Hjärnfonden, med din hjälp, ge stöd till många spännande forskningsprojekt. Vi delade också ut stipendier till lovande hjärnforskare i början av karriären.
Till exempel har vi bidragit till utveckling av nanoteknologi för att förbättra återhämtningen efter en stroke, en undersökning av hur virus i magen förändrar hjärnan, en studie av stafylokockinfektioners roll i Parkinsons sjukdom och arbete med andra generationens antikroppsterapier mot Alzheimers sjukdom.
Allt det här tycker jag att du ska känna dig stolt över. Utan människor som du hade nämligen stora delar av svensk hjärnforskning stått stilla. Det får aldrig hända!
Sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan är väldigt vanliga – ändå saknas påfallande ofta tillräckligt med kunskap. Det leder till ett stort lidande och mycket stora samhällskostnader. Därför är ditt stöd till hjärnforskningen så viktigt. Det är inte bara enskilda människor och familjer som drabbas hårt av diagnoser som Alzheimer, autism, depression och stroke – hela samhället påverkas.
Vid sidan om vår huvuduppgift, att stärka svensk hjärnforskning, så arbetar vi därför också med att sprida kunskap och bearbeta beslutsfattare. Att ta till vara ”våra” patientgruppers intressen handlar inte bara om att få fram nya behandlingar. Därför tar vi exempelvis debatten om skadlig stress och om de undermåliga satsningarna på demensutredningar i primärvården.
Självklart är och förblir framsteg inom hjärnforskningen vårt viktigaste mål. Nya genombrott är oftast det enda sättet att varaktigt minska lidande eller stoppa svåra sjukdomar. Därför hoppas jag att du vill fortsätta vara med oss – du behövs så länge staten inte satsar tillräckligt på svensk hjärnforskning. Inled gärna året med en ny gåva som räddar liv!
Varma hälsningar
Anna Hemlin,
Generalsekreterare Hjärnfonden