Våra tio mest lästa artiklar 2022
2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
- Vanliga symtom och varningssignaler på Alzheimers sjukdom
- 8 varningssignaler på ohälsosam stress
- Hennes son blev svårt sjuk i PANS
- ”Känns som att ALS sprungit över hans kropp”
- Positiva resultat för antikropp mot Alzheimers sjukdom
- När dottern föddes låg Martin förlamad efter en stroke
- Migrän och träning – det här ska du tänka på
- Vad händer i kroppen när vi stressar?
- Så tar du hand om dig i oroliga tider
- Alzheimerforskning på frammarsch
Relaterat
Genetiska orsaker bakom migrän och klusterhuvudvärk
Var femte kvinna och var tionde man i Sverige lever med migrän, en plågsam sjukdom som kan påverka allt från arbetsförmåga till socialt liv. Andrea Carmine Belin, hjärnforskare vid Karolinska Institutet, svarar på de vanligaste frågorna om migrän och klusterhuvudvärk – en kusin till migrän – och den senaste forskningen.
ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”
Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen
Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår
Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden
Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”
Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden:
– Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon.
Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.