
Våra tio mest lästa artiklar 2022
2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
- Vanliga symtom och varningssignaler på Alzheimers sjukdom
- 8 varningssignaler på ohälsosam stress
- Hennes son blev svårt sjuk i PANS
- ”Känns som att ALS sprungit över hans kropp”
- Positiva resultat för antikropp mot Alzheimers sjukdom
- När dottern föddes låg Martin förlamad efter en stroke
- Migrän och träning – det här ska du tänka på
- Vad händer i kroppen när vi stressar?
- Så tar du hand om dig i oroliga tider
- Alzheimerforskning på frammarsch
Relaterat
Mer forskning behövs om PANS och PANDAS
Redan på 1600-talet beskrevs svåra neurologiska symtom som idag kopplas till streptokockinfektioner. Men ännu återstår frågor om hur PANS och PANDAS uppstår, diagnostiseras och bäst kan behandlas.
Går det att reparera en hjärna med Parkinson?
I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
Nya ALS-läkemedel tar form – ett resultat av intensiv forskning
Det nya läkemedlet Tofersen tycks fungera bra på många patienter med den typ av ALS som beror på en mutation i genen SOD1. Nu forskas det febrilt för att även ta fram en förebyggande behandling samt fler nya läkemedel för andra ALS-alstrande gener. Hjärnfonden finansierar en del av forskningen.
ALS-mardrömmen vände tack vare forskningen
Niklas, 36 år, fick sina första symtom på ALS våren 2020. En sjukdom som tidigare hade drabbat hans far och farfar. Fyra år senare lever han, tack vare en studie, med hopp om framtiden.
Olika risker med olika hormonläkemedel
En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.
Genetiska orsaker bakom migrän och klusterhuvudvärk
Var femte kvinna och var tionde man i Sverige lever med migrän, en plågsam sjukdom som kan påverka allt från arbetsförmåga till socialt liv. Andrea Carmine Belin, hjärnforskare vid Karolinska Institutet, svarar på de vanligaste frågorna om migrän och klusterhuvudvärk – en kusin till migrän – och den senaste forskningen.