Tomas Björklund är professor i neurovetenskap vid Lunds universitet.
Svensk Parkinsonforskning i framkant
Parkinsons sjukdom beskrevs redan för flera tusen år sedan, men vi vet fortfarande inte vad orsaken är. Det vill professor Tomas Björklund ändra på – med hjälp av ”lärande” datorer. Här berättar han mer om sin nydanande hjärnforskning.
Vi vet att ett visst protein spelar en stor roll vid Parkinsons sjukdom. Problemet är att detta, av naturliga skäl, inte går att undersöka medan sjukdomen pågår i en människa. Vi har i stället lyckats utveckla en avancerad metod för att föra in det här proteinet i nervceller i laboratoriet. Genom att undersöka dessa nervceller vill vi nu hitta ett sätt att stoppa Parkinsons sjukdom.
Med hjälp av maskininlärning, en typ av artificiell intelligens, skapar vi miljontals olika sjukdomsmodeller. Vi matar in information om mängden sjukdomsprotein i olika celler samt hur cellernas gener ser ut, sedan kan datorerna organisera allt detta och hitta mönster. Hur mycket protein krävs det för att cellen ska dö? Hur lång tid tar det? Vad spelar cellens gener för roll?
Vår artificiella intelligens kan titta på förändringar i över 20 000 gener samtidigt. Det hade en människa aldrig klarat. Utmaningen är att sådan här komplex hjärnforskning kräver stora resurser. Glädjande nog ser vårt arbete mycket lovande ut. Vi har redan gjort intressanta upptäckter som pekar på att hjärnans eget ”städsystem” påverkar utvecklingen av Parkinsons sjukdom.
På lite längre sikt hoppas vi att vi hittar en enda mekanism som driver sjukdomen – och att denna mekanism då visar sig gå att påverka med ett läkemedel. I bästa fall kan vi hindra Parkinson från att bryta ut.
Stödet från Hjärnfondens givare har varit helt avgörande för att vi skulle våga oss på det här projektet – som inte bygger på något som har gjorts förut. Om vi lär oss att stoppa Parkinsons sjukdom skulle väldigt många människor slippa stort lidande. Hoppas att du vill hjälpa oss att fortsätta vårt arbete.