Hjärnfonden
Ge en gåva
Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

De senaste 20 åren har hjärnforskningen gjort många framsteg i kampen mot stroke – vi  har blivit bättre på att både förebygga sjukdomen och ge akut vård. Men behandlingar av strokerelaterade hjärnskador då? Där har det sorligt nog inte kommit något avgörande genombrott. Vägen tillbaka efter en stroke är i stort sett lika svår som förut. Det vill jag ändra på, förhoppningsvis med din hjälp.

För några år sedan var min forskargrupp först i världen med att visa att en särskild del av immunförsvaret stimulerar nybildning av nervceller i hjärnan. Vi såg då att en viss molekyl, C3a, spelade en viktig roll. Därefter kunde vi också visa att möss återhämtar sig snabbare efter en stroke när de har behandlats med C3a.

Problemet är att C3a är extremt dyr att få fram. Vi har därför arbetat hårt för att hitta billigare alternativ som ger samma effekt. Nu har vi identifierat en intressant kandidat som vi studerar närmare i laboratorieexperiment. Det känns väldigt hoppingivande – vår största utmaning är egentligen finansiering.

Den här typen av studier är kostsamma, men den möjliga vinsten är enorm. I bästa fall kan vårt arbete leda till ett läkemedel som gör att strokedrabbade återhämtar sig såväl snabbare som i större utsträckning. Jag vet att många längtar efter en sådan nyhet. En god vän insjuknade för flera år sedan och har, trots bra rehabilitering, fortfarande problem i vardagen.

Det är svårt att förklara för min vän att staten satsar så lite på hjärnforskning. Stroke är ju en folksjukdom som skapar enormt lidande. Själv har jag flera nära släktingar som har gått bort i sviterna av stroke. För mig är det därför tydligt – både som forskare, vän och anhörig  – att hjärnforskningen måste få bättre resurser. Ge en gåva redan idag!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En komposition i kollageform med en kvinnlig hjärnforskare vid en vintage-dator, där en förstoring av ett ansikte i svartvitt framträder i bakgrunden genom ett fönster. En kontrast mellan människa, teknologi och hjärnforskning.

Olika risker med olika hormonläkemedel

En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.
Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta