Hjärnfonden
Ge en gåva
Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Hur vill ni hjälpa personer som har drabbats av stroke?

– Många av dem har kraftigt sänkt livskvalitet på grund av skadorna de har fått på hjärnan. Det kan exempelvis handla om förlamning, trötthet, minnesförlust och talstörning. Dagens metoder för rehabilitering har tyvärr begränsad effekt. Vi vill därför utveckla ett läkemedel som förbättrar denna effekt.

Det är alltså ett komplement till dagens behandlingar?

– Ja, i vår forskning ser vi att kombinationen läkemedel och rehabilitering fungerar bäst. Det tycks både skynda på och förbättra återhämtningen. Vi uppskattar att ungefär 75 procent av alla strokepatienter skulle kunna dra nytta av ett sådant här läkemedel.

Det känns hoppfullt. Hur nära är ni ett färdigt läkemedel?

– Nu ska vi precis genomföra de sista laboratorieexperimenten. Med andra ord borde det inte vara långt kvar tills att vi kan inleda patientförsök. Om allt går som det ska kan vi, i bästa fall, ganska snart få se ett nytt läkemedel.

Vad hoppas ni kunna uppnå?

– Vårt mål är att fler människor ska få ett bra liv efter en stroke. Att fler ska kunna delta fullt ut i arbets- eller familjelivet. Det skulle vara till enormt stor glädje för både de drabbade och deras anhöriga. Det skulle också vara goda nyheter för samhället, eftersom kostnaderna för sjukskrivningar och omsorg skulle minska dramatiskt.

Hur viktigt har stödet från Hjärnfondens givare varit?

– Vårt arbete med att kartlägga cellulära och molekylära mekanismer i hjärnan kräver ofta avancerad teknik, vilket tyvärr inte är gratis. Därför har stödet från Hjärnfonden varit avgörande de senaste åren. Både jag och min  samarbetspartner Tadeusz Wieloch, vars tidigare forskning la grunden till  vårt arbete, är väldigt tacksamma för all hjälp.

 

Relaterat

Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Daniel Twohig forskar vid Lunds universitet

Daniel Twohig vill behandla stroke med stamceller

I Sverige är stroke en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. I dag finns inget läkemedel som kan hjälpa hjärnans återhämtning efter en stroke. Daniel Twohig, en av Hjärnfondens stipendiater, arbetar med att ta fram en ny behandlingsmetod baserad på stamceller.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta