Hjärnfonden
Ge en gåva

Webbseminarium: Är Sverige redo för framstegen inom Alzheimerforskningen?

Med nya metoder kan Alzheimer upptäckas i tidigare skede och nya mediciner kan snart nå marknaden. Men är det svenska sjukvårdssystemet redo att dra nytta av framgångarna?

Frågan är om det svenska sjukvårdssystemet är rustat för morgondagens behandling av Alzheimers sjukdom. Ämnet diskuterades på ett livesänt webbseminarium som Hjärnfonden arrangerade tillsammans med European Brain Council (EBC) den 26 september 2023. Flera internationella deltagare tillsammans med bland annat Alzheimerforskaren Kaj Blennow, professorn i hälsoekonomi, Linus Jönsson och Liberalernas gruppledare Lina Nordqvist, diskuterade nya sätt att se på Alzheimers sjukdom. 

Flera av deltagarna beskrev bristen på specialistkompetens samt bristen på kapacitet inom primärvården som avgörande flaskhalsar i systemet, som redan idag bidrar till en kraftig underdiagnostisering av Alzheimers sjukdom. Det konstaterades också att allmänhetens kunskap om tidiga sjukdomstecken behöver öka, så att fler söker vård tidigare. Dessutom lyftes behovet av stärkt stöd till både patienter och anhöriga i samband med diagnos. 

Deltagare i Rethinking Alzheimers Disease

  • Joakim Ramsberg, Forsknings- och Samhällschef, Hjärnfonden
  • Suzanne Dickson, Professor i neuroendokrinologi, Göteborgs universitet och Ordförande, EBC
  • Maria Cavalli, grundare En Bra Plats, Demenslotsen och AlzheimerGuiden
  • Frédéric Destrebecq, Executive Director, EBC
  • Linus Jönsson, Professor i hälsoekonomi, Karolinska Institutet
  • Kaj Blennow, Professor i klinisk neurokemi, Göteborgs universitet
  • Moa Wibom, Silvialäkare, överläkare och enhetschef, Ängelholms sjukhus
  • Laura Campo, Executive Director International Corporate Affairs, Eli Lilly and Company
  • Giovanni Frisoni, Professor i neurovetenskap, Geneva University Hospital
  • Lina Nordqvist, Riksdagsledamot & gruppledare i riksdagen (L)
  • Gerd Lärfors, Ordförande NT-rådet (rådet för nya terapier) 

 

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

 

Relaterat

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).

70 miljoner till alzheimerforskning – nu presenteras resultaten

Sex forskare valdes ut efter noggrann granskning. Nu presenteras resultaten från den unika 70-miljonersgåvan till alzheimerforskning vid ett symposium vid Karolinska Institutet.

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson

Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet, överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Därför kan en hjärnskada leda till Alzheimer

Sedan tidigare är det känt att en svår hjärnskada, ett trauma mot huvudet, kan öka risken för demens. Nu har forskare tagit reda på varför och hoppas att det kan leda till nya behandlingar. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta