Hjärnfonden
Ge en gåva
Cecilia Lundberg, hjärnforskare och ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

Om vi bara står på oss kan vi förvänta oss stora framsteg

Varje år brukar närmare hundra forskningsprojekt få besked om ekonomiskt bidrag från Hjärnfonden. Här berättar Cecilia Lundberg, ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd, om varför stödet från givarna blir viktigare med tiden.

Sedan slutet av 1800-talet, då mikroskopen blev tillräckligt bra, har neurovetenskapen ägnat mycket tid och kraft åt att kartlägga hjärnan. Det är nödvändigt för att kunna utveckla effektiva behandlingar mot sjukdomar i detta ytterst komplexa organ. Utvecklingen har accelererat och i dag får vi fram mycket mer kunskap per tidsenhet än tidigare. På så sätt gör varje krona till hjärnforskningen allt större skillnad.

I dag har hjärnforskningen nått en nivå där vi faktiskt vet hur olika mekanismer fungerar på molekylnivå. Det gör det möjligt att ta fram skräddarsydda terapier. En första flodvåg av sådana behandlingar har redan kommit, där olika sjukdomar nu kan bekämpas med hjälp av exempelvis stamceller, antikroppar och genterapi. Det är tydligt att vi närmar oss en helt ny era.  
Nu är det avgörande att hjärnforskningen inte stannar av. Om vi bara står på oss kan vi förvänta oss stora framsteg i kampen mot sjukdomar som Alzheimer, stroke, ALS och Parkinson. På vägen är det vår uppgift i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd att se till att dina gåvor gör största möjliga nytta – genom att välja ut forskningsprojekten med högst potential och se till att de får finansiering.

För att världen ska få se framsteg även om tjugo–trettio år ger Hjärnfonden dessutom stöd till forskare i början av karriären. Det ger dem möjlighet att skaffa viktiga erfarenheter och ett internationellt kontaktnät. Det är avgörande. Många av de forskare Hjärnfonden har finansierat har senare blivit ledande inom sina fält i Sverige.  
Bidrag till hjärnforskningen kan med andra ord bidra till livsviktiga genombrott både på kort och lång sikt. Ingen vet exakt när, men bättre resurser tar oss definitivt närmare framtidens vård. Så alla insatser för hjärnforskningen är viktiga, stora som små.
  
Cecilia Lundberg
Professor i neurobiologi vid Lunds universitet och ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
Hjärnfondens stipendiat 2023, Jenny Larsson.

Jenny Larsson vill hitta behandling för gångstörningar

Med en åldrande befolkning ökar utmaningarna med gångstörningar, vilket kan leda till fler fall och ökad risk för dödlighet. Hjärnfondens stipendiat Jenny Larssons forskning syftar till att förbättra utredning och behandling för de som drabbas.

Epigenetik i kampen mot obotliga hjärntumörer    

Ponsgliom är en i dag obotlig form av hjärntumör som framför allt drabbar barn. Hjärnfondens stipendiat Letian Zhang utforskar epigenetiska mekanismer i hjärntumörer, särskilt inom pons gliom, för att kartlägga vägen för målinriktade terapier och individanpassade behandlingar.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta