Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett kollage med en kvist med gröna blad och ett ansikte mot grå bakgrund.

Text: Fredrik Sandevärn

Lästid: 3 minuter

Det behövs mer kunskap om den kvinnliga hjärnan 

Kvinnor har mer sömnproblem än män, får sin ADHD-diagnos senare och drabbas i större utsträckning av stress. Mannen har varit norm inom medicinsk forskning och trots att det går framåt behövs fortfarande mer kunskap om hur hjärnans sjukdomar och diagnoser drabbar kvinnor annorlunda än män.

Kvinnor har historiskt sett varit underrepresenterade i medicinska forskningsstudier, vilket gjort att manliga symtombilder blivit norm. Det finns flera anledningar till att kvinnliga försökspersoner valts bort. Bland annat medför hormonella variationer att resultat och symtom kan bli mer svårtolkade. Andra områden var länge outforskade eftersom de inte setts som sjukdomstillstånd – utan som en del av att vara kvinna. Detta har medfört lägre kunskap om hur specifika diagnoser och sjukdomar drabbar kvinnor annorlunda än män.

Det positiva är att det går att se förändring över tid. Bland annat har de senaste decennierna ansökningskriterier och nya policys utvecklats vilket gör att forskare behöver redogöra och motivera för den valda populationen i sina studier. Forskningen om hjärnan och dess sjukdomar och diagnoser är inget undantag i hur det sett ut historiskt. Men intresset för att förstår mer om den kvinnliga hjärnan och om hur exempelvis kvinnliga hormonella variationer påverkar hjärnan ökar.

Kvinnor sover sämre

Många kvinnor vittnar om att sömnen är något som påverkas inte bara av menstruationscykelns svängningar, utan även vid graviditet och klimakteriet. Nästan varannan kvinna upplever sömnbrist, vilket är mer än männen, och långvarig sömnbrist riskerar leda till andra sjukdomar. För att förstå varför kvinnor sover sämre pågår därför en ny studie om kvinnors sömn på Uppsala universitet, där man i stället väljer att utgå från menstruationscykeln och hormonella variationer.

Unga flickor med NPF missas

Tack vare forskningen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) har bland annat den tidiga myten om att barns föräldrars, då speciellt mammans, agerande och uppfostran skulle ligga till grund för autism raserats. Idag finns även inom NPF fokus på könsskillnader och hormonella faktorer. Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, lyfter problematiken med könsskillnader vid diagnostisering av NPF.

Eftersom flickors hormoner förändras mycket under en och samma månad, ändras också deras symtom, vilket medför att de kan vara mer svårtolkade och annorlunda än hos pojkar. Dessutom har forskningen i stor utsträckning gjorts på pojkar vilket lett till att man diagnostiserar utifrån en manlig norm. Detta har lett till att flickor ofta får sin diagnos senare och riskerar drabbas av annan samsjuklighet – som ångest, depression, ätstörningar och självskadebeteende.

Stress är ett jämställdhetsproblem

Anledningen till att kvinnor drabbas hårdare kan också vara strukturella. 2022 sjukskrevs 75 000 personer i Sverige på grund av stressrelaterad ohälsa. 75 procent av dem var kvinnor. Kvinnor har 41 procent högre risk än män att drabbas av en stressrelaterad sjukskrivning. Arbetsmiljö inom kvinnodominerade kontaktyrken är ohållbar. Höga krav, lägre möjlighet att påverka sin situation och lägre inkomst påverkar kvinnors hälsa och ekonomiska förutsättningar negativt. Stressrelaterad ohälsa är med andra ord ett stort jämställdhetsproblem.

Framåt!

Antalet sjukskrivningar på grund av stressrelaterad ohälsa ökar. Unga flickor diagnostiseras med NPF i snitt fyra år senare än pojkar och 2000-talets svältideal bland kvinnor tenderar vara på väg tillbaka.  Även om arbetet historiskt sett tagit stora kliv de senaste decennierna så får inte forskningen stanna. Det behövs mer kunskap om hur och varför hjärnans diagnoser och sjukdomar drabbar kvinnor annorlunda än män.

Porträttfoto på Fredrik Sandevärn som är Social Media Creative på Hjärnfonden

Fredrik Sandevärn

Skribent

Fredrik Sandevärn är skribent, social media creative och har en kandidatexamen i Marknadsföring.
Läs mer om Fredrik Sandevärn

Relaterat

“Vi hade inte haft våra jobb utan våra diagnoser”

Överdoser, kilometerlånga kom ihåg-listor, hundratusentals följare och en orubblig kärlek. Influencerparet Lisa och Henrik Borg har fått sina liv att fungera trots utmaningarna med att hantera bipolär sjukdom och ADHD. Eller kanske tack vare.
Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet

Precisionsmedicin krävs för sömnstörningar vid PMDS

PMDS är en svår form av PMS som orsakar humörsvängningar, fysiska besvär och sömnstörningar. En ny studie kartlägger hur biologiska faktorer och behandlingar, som SSRI och sömnmedicin, påverkar symtomen och dygnsrytmen.
Darius Barimani, kirurg och författare till en handbok om ADHD.

Dr Damps åtta tips på hur du klarar skolan med ADHD

“Doktor Damp”, Darius Barimani, arbetar idag som kirurg, men hans resa dit har varit allt annat än enkel. Som barn med ADHD och ytterligare tre diagnoser fick han kämpa hårt i skolan.
AnnSophie Forsell

“Vi måste NPF-säkra skolan”

För AnnSophie Forsells söner innebar skoltiden ett stort lidande. Nu kämpar hon för att andra barn med NPF ska få rätt förutsättningar: – Vi måste NPF-säkra skolan och sluta se våra unga som en kostnad.
Alexander Forselius. Foto: Daniel Ström

Alexander om sin skolgång: “Skolan måste bli mer flexibel för elever med NPF”

För barn som lever med NPF är skolan ofta en stor utmaning. Alexander Forselius, som minns svårigheterna från sin egen skolgång, anser att man måste göra mer för att skapa en inkluderande miljö.
Joanna Lundin

Forskare: NPF-anpassningar i skolan gynnar fler

Kunskapen om NPF-diagnoser har ökat, men det finns fortfarande ett behov av att omsätta denna kunskap i praktiken. Joanna Lundin, rektor och NPF-pedagog, arbetar med att öka förståelsen för NPF i skolan.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta