Hjärnfonden
Ge en gåva
En närbild på en forskare med handskar som jobbar med prover.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: Forskning, MS

Lästid: 2 minuter

Ny forskning: Så utvecklas MS

Multipel skleros, MS, kännetecknas av inflammationshärdar i centrala nervsystemet. Nu har forskare kunnat visa på cellnivå hur inflammationshärdarna utvecklas. Studien är finansierad av Hjärnfonden.

Svenska forskare har med avancerade metoder på cellnivå avslöjat hur inflammationen vid sjukdomen multipel skleros (MS) utvecklas. Resultaten har publicerats i tidskriften Cell av forskare från Karolinska Institutet och Stockholms universitet.

Varje år får cirka 600 personer i Sverige diagnosen MS. MS är en sjukdom där kroppens immunceller attackerar myelinet, som är det skyddande skiktet runt nervtrådarna. Utan myelin kan signalerna mellan nervceller inte färdas lika snabbt, vilket leder till symtom som nedsatt känsel och koordination. Sjukdomen kännetecknas av inflammation i centrala nervsystemet.

– Vi ville förstå vilka celler som ingår i inflammationshärdarna och deras dynamik över tid, säger Petra Kukanja, en av studiens förstaförfattare och doktorand vid professor Gonçalo Castelo-Branco forskargrupp vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Forskarna använde en teknik kallad in situ-sekvensering, utvecklad av professor Mats Nilssons forskargrupp vid Stockholms universitet. Denna teknik analyserar celler i ett vävnadssnitt för att identifiera vilka gener som är aktiva i varje cell. Detta mönster ger insikt i hur olika celltyper är arrangerade i vävnaden och hur de interagerar. För att undersöka utvecklingen av inflammationen togs prover från möss med MS-liknande symtom samt från MS-patienter vid olika tidpunkter.

– Vi analyserade 239 gener och såg att aktiva härdar byggdes upp centrifugalt i två dimensioner, med immunceller i mitten och olika slags gliaceller runtomkring, säger Christoffer Mattsson Langseth, också förstaförfattare och doktorand vid institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet i professor Mats Nilsson forskargrupp.

I mössen upptäckte forskarna att inflammationen först började i ryggmärgen och sedan spreds sig mot hjärnan. I prover från ryggmärgen hos fyra avlidna MS-patienter analyserades 260 gener, och man såg liknande mönster som hos mössen.

Relaterat

Tomas Olsson, professor i neurologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Virus och gener kan samverka vid MS

Antikroppar mot Epstein-Barr-viruset kan felaktigt angripa ett protein i hjärnan, vilket kan bidra till utvecklingen av MS. Fynden kan på sikt leda till bättre diagnostik och behandling av MS. Studien har fått stöd från Hjärnfonden.
Cecilia Lundberg, hjärnforskare och ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

”Nu kan vi börja skörda hjärnforskningens frukter”

Ordföranden i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd, professor Cecilia Lundberg, berättar om två av de senaste Nobelprisen. De säger nämligen mycket om hur fort utvecklingen inom hjärnforskningen går.
Ett porträtt på Joakim Ramsberg

Har vi råd att inte satsa på hjärnforskningen?

Sjukdomar som stroke, depression och Alzheimer är både vanliga och väldigt resurskrävande. På så sätt drabbas vi alla. Här berättar Hjärnfondens forsknings- och samhällschef, Joakim Ramsberg, om hur stor skillnad hjärnforskningen kan göra.
Ett porträtt på Peter Thelin, hedersdoktor vid Karolinska Institutet och ordförande i Hjärnfondens styrelse.

Hjärnfondens givare samlade in drygt 360 miljoner 2024

Givarnas stöd till hjärnforskningen kommer att bidra till nästa viktiga genombrott. Det går förstås inte att säga exakt när det kommer eller vad det innebär, däremot vet jag att hjärnforskningen ständigt går framåt.
En symbolisk bild av en hand som placerar ett mynt i en hjärna, vilket representerar investering i hjärnforskning och vikten av ekonomiskt stöd för vetenskapliga framsteg.

7,2 miljoner kronor extra till hjärnforskningen

Hjärnfonden delar ut extra forskningsbidrag på 7,2 miljoner kronor. Tolv forskare inom neurovetenskap får 600 000 kronor var.
Porträtt av Hjärnfondens generalsekreterare, Anna Hemlin.

God jul från generalsekreterare Anna Hemlin

Under året har Hjärnfonden fyllt 30 år och under dessa trettio år har hjärnforskningen tagit väldigt stora kliv framåt. Varje krona Hjärnfonden får in från våra givare bidrar till forskningsframsteg som gör att fler människor får leva mer – och längre.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta