Ny rapport: Bra för hjärnan att undvika alkohol
En ny rapport som Hjärnfonden står bakom, visar att minskad alkoholkonsumtion är en viktig påverkbar faktor för att främja hjärnhälsa. Forskning visar att alkohol påverkar hjärnan negativt och ökar risken för psykisk ohälsa, hjärnsjukdomar och hjärnskador genom hela livet.
Alkohol och hjärnan är en ny och unik forskningssammanställning gjord av en oberoende internationell grupp av forskare, på uppdrag av bland annat Hjärnfonden och IOGT-NTO.
Rapporten vänder sig till alla som vill veta mer om alkoholens effekter på hjärnan. Både dig som är nyfiken på alkoholens konsekvenser och vill kunna påverka dina egna alkoholvanor men också till samhällsaktörer med makt att påverka alkoholkonsumtionen i Sverige i stort.
Alkohol ökar risken för psykisk ohälsa
Att dricka alkohol ökar risken att drabbas av ångest, depression, beroende och suicid. Risken för att utveckla beroende är också större vid psykiatriska tillstånd som exempelvis depression och bipolär sjukdom. Nyare studier visar att psykisk ohälsa både kan orsakas av, och orsaka, alkoholproblem. Men det vanligaste är att hög alkoholkonsumtion orsakar psykisk ohälsa som exempelvis depression, vilket framkommer i rapporten. För den som lever med psykisk ohälsa och samtidigt konsumerar mycket alkohol, har en minskad alkoholkonsumtion haft en positiv effekt på hälsan.
Alkohol – en bidragande faktor vid självmord
Rapporten visar en stark koppling mellan alkohol och självmord. Globalt sett uppskattas omkring 15 procent av alla självmord vara orsakade av alkohol. En samlad analys av 33 studier som redovisas i rapporten visar också att risken för självmord är betydligt högre för alkoholkonsumenter jämfört med de som inte dricker.
Alkohol och hjärnan
Alkohol påverkar hjärnan negativt på flera sätt. Det försämrar hjärnans funktioner och ökar risken för skador och sjukdomar. Redan befintliga tillstånd kan triggas eller förvärras. Alkohol ökar dessutom risken för flera hjärnsjukdomar och skador, som exempelvis fetalt alkoholsyndrom, olycksfall, stroke och demens.
Det finns flera livsstilsfaktorer som är förknippade med hjärnans hälsa. Alkoholkonsumtion är en av de viktigaste. Att minska eller undvika alkohol är bra för hjärnhälsan. Det gäller från det enskilda dryckestillfället till intensiv eller regelbunden konsumtion över tid. För att nå dit krävs både ökad medvetenhet för både individ och alkoholpolitiska åtgärder.
Mer forskning krävs
Att öka människors förståelse om alkohol och hjärnhälsa är bra. Men mer forskning är också viktigt för att kunna bedöma hur stor påverkan alkohol har på hjärnhälsan som helhet. Speciellt vid låg till måttlig konsumtion. Forskning om behandling för personer med beroende och behandling vid samsjuklighet är också något som är betydande för att förbättra folkhälsan.