Hjärnfonden
Ge en gåva
Hjärnfonden i Almedalen 2024

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig skribent och redaktör

Kategori: Opinion

Hjärnfonden i Almedalen 2024: Investera i Hjärnkapital och Framtidens Alzheimervård

Under Almedalsveckan 2024 kommer Hjärnfonden att hålla två viktiga seminarier som belyser avgörande samhällsfrågor inom hjärnhälsa och vård.

Seminarierna syftar till att skapa medvetenhet och stimulera diskussion om hur vi kan säkra en hållbar framtid genom att investera i hjärnkapital och förbättra vården vid Alzheimers sjukdom.

Seminarie 1: Investera i hjärnan för att framtidssäkra Sverige

  • Tid: Tisdag 25 juni kl 16:20-17:05
  • Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, “Folkhälsodalen”

Tisdagens seminarium fokuserar på betydelsen av hjärnkapital för Sveriges framtid. Hjärnkapital, som inkluderar intellektuella resurser, kognitiva förmågor samt emotionella och sociala färdigheter, är avgörande för landets konkurrenskraft och innovationsförmåga. Trots detta investeras det för lite i att främja och skydda detta värdefulla kapital. Diskussionen kommer att belysa vilka politiska åtgärder och investeringar som behövs för att stärka befolkningens hjärnhälsa och därigenom säkra Sveriges framtid.

Medverkande

  • Annika Sten Pärson, ordförande, The Inner Foundation
  • Ann-Therése Enarsson, vd, Futurion
  • Lars Stjernkvist, kanslichef, Kansliet för ett hållbart arbetsliv
  • Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden
  • Martin Schalling, professor i medicinsk genetik, Karolinska institutet

Seminarie 2: Framtidens Alzheimervård börjar nu

  • Datum: Onsdag 26 juni kl 15:15-16:00
  • Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, “Folkhälsodalen”

Onsdagens seminarium tar upp de stora utmaningarna och möjligheterna inom Alzheimervården. Med fler än 100 000 svenskar drabbade av Alzheimers sjukdom och en förväntad ökning med 70 procent de kommande 50 åren, blir det allt viktigare att implementera forskningsframsteg och säkerställa tillgång till snabb diagnos och adekvat behandling. Seminariet kommer att diskutera vad som krävs för att omsätta forskningsframgångar i praktiken, vem som bär ansvaret och vilka ekonomiska och samhälleliga vinster som kan göras genom att agera nu.

Medverkande

  • Linus Jönsson, professor i hälsoekonomi, Karolinska institutet
  • Charlotte Broberg (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm
  • Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden
  • Ulrika Westerlund (MP), riksdagsledamot, Socialutskottet

Hjärnfonden arrangerar dessa seminarier för att belysa vikten av att investera i hjärnkapital och att förbättra vården för Alzheimers sjukdom. Genom att samla experter och beslutsfattare hoppas Hjärnfonden kunna främja en djupare förståelse för dessa frågor och driva på för förändringar som säkrar en bättre framtid för alla svenskar.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

En bild elever och en lärare i ett klassrum.

Skapa en jämlik utbildning: Verktyg och modeller för skolpersonal

En hjärnmedveten och inkluderande skola gynnar alla barns skolgång, men kan vara särskilt viktig för elever med NPF. Här är tips på verktyg och modeller att arbeta efter för dig som lärare.
Två elever studerar

God lärmiljö för alla

Hur kan lärare skapa en mer inkluderande undervisning? Forskningen visar att individuellt stöd, samarbete med föräldrar och tid för uppföljning av elever med NPF är särskilt viktigt.
En flicka sitter vid ett bord och skriver på ett papper.

Skapa en hjärnmedveten skola

En hjärnmedveten skola gör det möjligt för skolan att uppfylla sitt utbildningsuppdrag och för elever att nå kunskapsmålen. Här kan du läsa mer om hur skolan kan bli mer hjärnmedveten.
En närbild på två barn som sitter och skriver vid ett bord.

Debatt: En hjärnmedveten skola för alla

Fler än en miljon elever har precis återvänt till skolbänken. Drygt tio procent av dem lever med en NPF-diagnos och många tvingas återvända till en miljö som inte fungerar för dem.
Ett kollage med en hjärna och fåglar mot beige bakgrund.

Staten och hjärnkapitalet

Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta