Hjärnfonden i nytt samarbete med Cykelkraft
Cykelkraft initierar kampanjen Cykelminnet i samarbete med Hjärnfonden, ett initiativ som syftar till att öka cyklandet i Sverige, särskilt bland barn och ungdomar. En satsning för ökad cykelglädje och bättre hjärnhälsa.
Cykelminnet är en nationell informationskampanj som strävar efter att vända den nedåtgående trenden av cyklande i Sverige. Cykelkraft vill med Cykelminnet uppmuntra fler att cykla genom att lyfta fram de många fördelarna med cykling, både för fysisk och mental hälsa. Kampanjen kommer att bidra till svensk hjärnforskning både via Cykelkraft och via deras kunder.
Cykelminnet lanseras på Världscykeldagen den 3 juni. För att hjälpa fler att hitta eller återupptäcka glädjen och nyttan med cykling för att skapa nya cykelminnen, idag och i framtiden.
Hjärnfonden x Cykelkraft
Cykelkraft är en ledande aktör inom cykelbranschen i Sverige och arbetar för att främja cykling som en hållbar och hälsosam transportmetod. Företaget har ett starkt engagemang för att öka cykelanvändningen bland svenskar i alla åldrar och arbetar aktivt för att skapa en cykelvänlig kultur. Hjärnfonden, som arbetar för att finansiera forskning kring hjärnans sjukdomar och för en bättre hjärnhälsa, stödjer kampanjen genom att tillhandahålla vetenskapligt förankrad kunskap om hur cykling och fysisk aktivitet påverkar hjärnan. Studier visar att pulshöjande aktiviteter som cykling kan förbättra kognitiva funktioner, minska stress och förbättra den psykiska hälsan.
Yvonne Forsell, forskare och professor vid Karolinska Institutet, betonar vikten av cykling:
– Precis som all fysisk träning har cykling positiva effekter på hjärnan liksom på resten av kroppen. Den mest positiva effekten på hjärnan handlar om att vi ökar toleransen för stress.
Barn cyklar allt mindre
Statistik visar att barns cyklande har minskat drastiskt de senaste åren. Enligt Trafikanalys rapport cyklar barn i åldern 6–14 år idag 42 procent kortare sträcka nu jämfört med mitten av 1990-talet. För ungdomar och unga vuxna i åldern 15–24 år är minskningen ännu större, med en 46-procentig nedgång.
Den minskade cyklingen bland barn och unga är oroande med tanke på de många fördelar som cykling medför. Genom att cykla regelbundet kan barn och unga förbättra sin sömn, prestation i skolan, fysisk hälsa och mentala välmående.
Fler bör välja cykeln
Genom kampanjen Cykelminnet hoppas Hjärnfonden och Cykelkraft att fler ska välja cykeln som transportmedel och motionsform. Vuxna, liksom barn och unga, kan dra stor nytta av cyklingens hälsofördelar, såsom ökad kondition, minskad stress och förbättrad sömn. För äldre kan cykling, liksom andra träningsformer, bidra till att fördröja debut av demens och minska stillasittandet.
För mer information om Cykelminnet och hur du kan bidra till att öka cyklandet i Sverige, besök kampanjsajten för Cykelminnet. Där hittar du tips, inspiration och vetenskapliga artiklar om hur cykling kan förbättra både din fysiska och mentala hälsa.
Tillsammans kan vi skapa fler oförglömliga cykelminnen och bidra till en hälsosammare framtid!
Källor
- https://www.un.org/en/observances/bicycle-day
World Bicycle Day
- https://svenskacykelstader.se/lat-barnen-styra
Svenska Cykelstäder – Låt barnen styra!
- https://svenskacykelstader.se/lat-barnen-styra
Cykling – en ren hälsovinst
- https://svenskacykelstader.se/lat-barnen-styra
Litteratursammanställning kring cyklingens hälsoeffekter
- https://svenskacykelstader.se/lat-barnen-styra
Pendlingen är bra för oss
- https://svenskacykelstader.se/lat-barnen-styra
Nationellt cykelbokslut 2021
- https://svenskacykelstader.se/lat-barnen-styra
NTF Säker cyklist som senior
Emelie Bäckelin
Vetenskaplig redaktör och skribent