Lov och semester med NPF-diagnoser i familjen
För många barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) innebär lov, semester och högtider en stor förändring i vardagsrutiner, vilket kan skapa stress och oro. Men det finns sätt att planera och anpassa ledigheten så att hela familjen får glädje och återhämtning.
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar påverkar den kognitiva förmågan, hur man hanterar information och hur sinnesintryck upplevs och bearbetas. Det gör att de som lever med en NPF-diagnos kan ha behov av mer struktur, tydlighet och olika anpassningar för att må bra. Under sommarlov och semestern finns risk att det ofta ganska strukturerade vardagslivet rubbas när skolan slutar, aktiviteter pausar, sovvanor förändras och resor görs. Något som kan skapa oro, stress och därigenom inte alls ger den återhämtning som lovet och semestern är till för –varken för barn eller föräldrar.
Sven Bölte
Professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap och föreståndare för KIND.
Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap och föreståndare för KIND, Center of Neurodevelopmental Disorders på Karolinska Institutet, har besvarat tolv vanliga frågor som NPF-föräldrar har, för att ge råd och ökade möjligheter för NPF-familjer att njuta av ledigheten utifrån sina specifika förutsättningar.
Notera: Det finns inte några generella svar för NPF i stort, utan dessa kan variera och bero på individuella omständigheter. Saker som fungerar för barn med ADHD kan stämma dåligt vid autism och tvärt om. Man behöver därför alltid utgå från sitt barns egna förutsättningar.
Rutiner, planering, förberedelse och förväntan
Fakta: Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser. De vanligaste funktionsnedsättningarna är ADHD (inklusive ADD), Autism, inlärningsproblem, Tourettes syndrom och språkstörning.
Om man har flera barn
Aktiviteter och sociala interaktioner
Måltider och hälsa
Stöd och resurser
Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev
Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy
Fredrik Sandevärn
Skribent