Hjärnfonden
Ge en gåva
En sjuksyster tar blodprover.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Lästid: 2 minuter

Ny studie: Blodprov avslöjar Alzheimer

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom har testats inom vården. Träffsäkerheten är på 90 procent, enligt en studie från Lunds universitet. Studien är delvis finansierad av Hjärnfondens givare.

Alzheimers sjukdom drabbar var femte kvinna och var tionde man, men diagnosen kan vara svår att ställa. Avancerade metoder som PET-kamera och ryggvätskeprov som mäter vissa proteiner finns på minnesmottagningar, men det finns ett stort behov av enklare diagnosverktyg i primärvården. 

Forskare i Lund har utvecklat ett blodprov som mäter tau217, en biomarkör i blodet som är specifik vid just Alzheimer. Studier visar att testet är lika tillförlitligt som ryggvätskeprov och att det med 90 procents säkerhet kan avgöra om en patient med minnessvårigheter har Alzheimers sjukdom. 

Forskarna betonar vikten av tidig diagnos i takt med att nya behandlingar utvecklas. 

– I USA har man exempelvis godkänt en ny immunoterapi, och dessa kommer förhoppningsvis bli tillgängliga i Europa relativt snart. Men det är också viktigt för att kunna forska fram nya behandlingar, säger Oskar Hansson, som är professor i neurologi vid Lunds universitet. 

Ett blodprov som kan utesluta Alzheimer är också värdefullt, då minnesproblem kan bero på andra behandlingsbara tillstånd som depression. Nästa steg är att utveckla kliniska riktlinjer för användning av blodprovet i vården. 

Oskar Hanssons har lett studien tillsammans med Sebastian Palmqvist, docent i neurovetenskap och lektor i neurologi med inriktning kognition vid Lunds universitet, och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.  Både Oskar Hanssons och Sebastian Palmqvists forskning har under många år finansierats av Hjärnfonden 

Studien

  • Blood Biomarkers to Detect Alzheimer Disease in Primary Care and Secondary Care, Jama

    Läs mer

Tidigare artiklar om forskningen

  • Blodprov ger tidig diagnos av Alzheimers sjukdom

    Läs mer
  • Ny metod för att diagnosticera Alzheimers sjukdom

    Läs mer
  • Blodprov kan avslöja Alzheimer

    Läs mer

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

Ett kollage med en flicka och en äldre man mot gul bakgrund.

Patienternas röst om ny alzheimerbehandling

En temperaturmätning från Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden visar att 85 procent av respondenterna tycker att EMA bör godkänna den nya behandlingen mot Alzheimers sjukdom.

Han utvecklar framtidens Alzheimerbehandling

Att det sedan en tid finns två antikroppsterapier som faktiskt kan bromsa Alzheimers sjukdom är en viktig framgång. De är dock inga mirakelkurer. Här berättar hjärnforskaren Dag Sehlin om varför han arbetar med nästa generations antikroppar.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.
porträttbild på Caroline som är närstående till sin mamma som har Alzheimer. Hon står på en strand i solnedgången.

“…mamma kommer förändras mer och mer och försvinna ifrån mig”

För sex år sedan började Carolines mamma förändras. Det visade sig att hon har Alzheimers sjukdom. En diagnos som på många sätt drabbar även de närstående.

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Inte bara hjärnans nervceller drabbas vid Alzheimers sjukdom – de senaste åren har det visat sig att även hjärnans blodkärl tar skada. Detta komplexa kärlsystem är dock ganska outforskat, skriver professor Christer Betsholtz. Det tänker han och hans forskargrupp ändra på nu
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta