Hjärnfonden
Ge en gåva
En sjuksyster tar blodprover.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: Alzheimer

Ny studie: Blodprov avslöjar Alzheimer

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom har testats inom vården. Träffsäkerheten är på 90 procent, enligt en studie från Lunds universitet. Studien är delvis finansierad av Hjärnfondens givare.

Alzheimers sjukdom drabbar var femte kvinna och var tionde man, men diagnosen kan vara svår att ställa. Avancerade metoder som PET-kamera och ryggvätskeprov som mäter vissa proteiner finns på minnesmottagningar, men det finns ett stort behov av enklare diagnosverktyg i primärvården. 

Forskare i Lund har utvecklat ett blodprov som mäter tau217, en biomarkör i blodet som är specifik vid just Alzheimer. Studier visar att testet är lika tillförlitligt som ryggvätskeprov och att det med 90 procents säkerhet kan avgöra om en patient med minnessvårigheter har Alzheimers sjukdom. 

Forskarna betonar vikten av tidig diagnos i takt med att nya behandlingar utvecklas. 

– I USA har man exempelvis godkänt en ny immunoterapi, och dessa kommer förhoppningsvis bli tillgängliga i Europa relativt snart. Men det är också viktigt för att kunna forska fram nya behandlingar, säger Oskar Hansson, som är professor i neurologi vid Lunds universitet. 

Ett blodprov som kan utesluta Alzheimer är också värdefullt, då minnesproblem kan bero på andra behandlingsbara tillstånd som depression. Nästa steg är att utveckla kliniska riktlinjer för användning av blodprovet i vården. 

Oskar Hanssons har lett studien tillsammans med Sebastian Palmqvist, docent i neurovetenskap och lektor i neurologi med inriktning kognition vid Lunds universitet, och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.  Både Oskar Hanssons och Sebastian Palmqvists forskning har under många år finansierats av Hjärnfonden 

Studien

  • Blood Biomarkers to Detect Alzheimer Disease in Primary Care and Secondary Care, Jama

    Läs mer

Tidigare artiklar om forskningen

  • Blodprov ger tidig diagnos av Alzheimers sjukdom

    Läs mer
  • Ny metod för att diagnosticera Alzheimers sjukdom

    Läs mer
  • Blodprov kan avslöja Alzheimer

    Läs mer

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Inte bara hjärnans nervceller drabbas vid Alzheimers sjukdom – de senaste åren har det visat sig att även hjärnans blodkärl tar skada. Detta komplexa kärlsystem är dock ganska outforskat, skriver professor Christer Betsholtz. Det tänker han och hans forskargrupp ändra på nu
Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.

Alzheimerläkemedlet lecanemab ej godkänt i Europa

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) säger nej till att alzheimerläkemedlet lecanemab ska få säljas inom EU, trots lovande forskningsresultat. Nu omprövas beskedet.
Ett porträtt på hjärnforskaren Oskar Hansson

Blodprov kan avslöja Alzheimer

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en patient lider av Alzheimers sjukdom eller inte. I vissa fall är det till och med exaktare än de tidigare diagnosmetoderna. Det visar en ny studie finansierad av Hjärnfonden. Metoden kommer förhoppningsvis att börja användas i Sverige innan årets slut.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta