Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: Alzheimer

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Professor Christer Betsholtz och hans forskningsgrupp misstänker att fel i hjärnans blodkärl bidrar till processen bakom Alzheimers sjukdom. För att undersöka detta har de gjort en stor kartläggning av celler och molekyler i Alzheimerdrabbade hjärnors blodkärl.

Hjärnans blodkärlssystem transporterar förstås syre och näringsämnen till hjärnan, men det bidrar också till att föra bort slaggprodukter. Dessutom hindrar kärlen i den så kallade blod-hjärnbarriären skadliga ämnen och mikroorganismer från att komma in i hjärnan. En störning i detta system kan med andra ord få allvarliga konsekvenser.

Min forskningsgrupps hypotes är att fel i hjärnans blodkärl bidrar till processen bakom Alzheimers sjukdom. För att undersöka detta har vi gjort en stor kartläggning av celler och molekyler i Alzheimerdrabbade hjärnors blodkärl. Målet är att skapa en karta som kan jämföras med motsvarande karta över den friska hjärnan. Vi arbetar nu hårt med att analysera all data.

Tanken är att vår molekylära och cellulära karta även ska kunna användas av många andra forskargrupper. På så sätt ökar sannolikheten för att vårt arbete ska ge nya ledtrådar om mekanismerna bakom Alzheimer – och i förlängningen nya sätt att upptäcka och stoppa sjukdomen.

Tack vare de intressanta resultaten hittills har vi påbörjat en liknande kartläggning av en annan outforskad del av hjärnan, araknoidea. Det är en av hjärnans tre skyddande hinnor och den fungerar, likt blod-hjärnbarriären, som ett slags filter. Vi tror att araknoidea har en viktig funktion i hjärnans renhållning. Kanske spelar den en betydelsefull roll i hanteringen av de skadliga proteiner som uppstår vid Alzheimer?

Den här typen av grundforskning som vi arbetar med är avgörande för att lösa det stora och invecklade Alzheimerpusslet. Och det är nödvändigt. Om vi inte förstår sjukdomen blir det i stort sett omöjligt att stoppa den.

Christer Betsholtz
Professor i vaskulär biologi vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta