Hjärnfonden
Ge en gåva

Lästid: 2 minuter

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Professor Christer Betsholtz och hans forskningsgrupp misstänker att fel i hjärnans blodkärl bidrar till processen bakom Alzheimers sjukdom. För att undersöka detta har de gjort en stor kartläggning av celler och molekyler i Alzheimerdrabbade hjärnors blodkärl.

Hjärnans blodkärlssystem transporterar förstås syre och näringsämnen till hjärnan, men det bidrar också till att föra bort slaggprodukter. Dessutom hindrar kärlen i den så kallade blod-hjärnbarriären skadliga ämnen och mikroorganismer från att komma in i hjärnan. En störning i detta system kan med andra ord få allvarliga konsekvenser.

Min forskningsgrupps hypotes är att fel i hjärnans blodkärl bidrar till processen bakom Alzheimers sjukdom. För att undersöka detta har vi gjort en stor kartläggning av celler och molekyler i Alzheimerdrabbade hjärnors blodkärl. Målet är att skapa en karta som kan jämföras med motsvarande karta över den friska hjärnan. Vi arbetar nu hårt med att analysera all data.

Tanken är att vår molekylära och cellulära karta även ska kunna användas av många andra forskargrupper. På så sätt ökar sannolikheten för att vårt arbete ska ge nya ledtrådar om mekanismerna bakom Alzheimer – och i förlängningen nya sätt att upptäcka och stoppa sjukdomen.

Tack vare de intressanta resultaten hittills har vi påbörjat en liknande kartläggning av en annan outforskad del av hjärnan, araknoidea. Det är en av hjärnans tre skyddande hinnor och den fungerar, likt blod-hjärnbarriären, som ett slags filter. Vi tror att araknoidea har en viktig funktion i hjärnans renhållning. Kanske spelar den en betydelsefull roll i hanteringen av de skadliga proteiner som uppstår vid Alzheimer?

Den här typen av grundforskning som vi arbetar med är avgörande för att lösa det stora och invecklade Alzheimerpusslet. Och det är nödvändigt. Om vi inte förstår sjukdomen blir det i stort sett omöjligt att stoppa den.

Christer Betsholtz
Professor i vaskulär biologi vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ändrar sitt beslut och rekommenderar nu det svenskutvecklade läkemedlet Leqembi (lecanemab) för en begränsad patientgrupp vid tidig Alzheimer.
Ett kollage med en flicka och en äldre man mot gul bakgrund.

Patienternas röst om ny alzheimerbehandling

En temperaturmätning från Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden visar att 85 procent av respondenterna tycker att EMA bör godkänna den nya behandlingen mot Alzheimers sjukdom.

Han utvecklar framtidens Alzheimerbehandling

Att det sedan en tid finns två antikroppsterapier som faktiskt kan bromsa Alzheimers sjukdom är en viktig framgång. De är dock inga mirakelkurer. Här berättar hjärnforskaren Dag Sehlin om varför han arbetar med nästa generations antikroppar.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.
porträttbild på Caroline som är närstående till sin mamma som har Alzheimer. Hon står på en strand i solnedgången.

“…mamma kommer förändras mer och mer och försvinna ifrån mig”

För sex år sedan började Carolines mamma förändras. Det visade sig att hon har Alzheimers sjukdom. En diagnos som på många sätt drabbar även de närstående.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta