Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Genetiska orsaker bakom migrän och klusterhuvudvärk

Var femte kvinna och var tionde man i Sverige lever med migrän, en plågsam sjukdom som kan påverka allt från arbetsförmåga till socialt liv. Andrea Carmine Belin, hjärnforskare vid Karolinska institutet, svarar på de vanligaste frågorna om migrän och klusterhuvudvärk – en kusin till migrän – och den senaste forskningen.

Migrän är en typ av huvudvärk som kännetecknas av intensiv smärta, ofta på ena sidan av huvudet, tillsammans med symtom som illamående, kräkningar, och känslighet för ljus och ljud. I vissa fall kan den även orsaka halvsidig domning i armar och ben. Den håller i sig i fyra timmar upp till tre dygn, är av måttlig till svår intensitet och förvärras vid fysisk aktivitet. 

Migrän kan förekomma i alla åldrar, men debuterar oftast i tonåren eller tidig vuxenålder och kan fortsätta i varierande grad under hela livet. 

Det är inte helt klarlagt vad som orsakar migrän. 

  Vi vet idag inte allt om sjukdomsmekanismerna kring migrän. Men vi vet att sjukdomen involverar både nerver och blodkärl i huvudet där själva migränanfallet i första hand är ett neurologiskt fenomen vilket medför konsekvenser för huvudets blodkärl i andra hand, säger Andrea Carmine Belin hjärnforskare vid Karolinska institutet. 

  Vi vet också att exempelvis substansen CGRP (kalcitoningenrelaterad peptid) är involverad i sjukdomsprocessen, då den ökar vid en migränattack. Nu pågår utveckling av olika typer av läkemedel vars mål är att hämma CGRP-aktivitet och vissa av dessa läkemedel har börjat användas för att behandla migrän.  

Andrea Carmine Belin

Namn: Andrea Carmine Belin 

Titel: Senior hjärnforskare och docent, ledare för Centrum för Klusterhuvudvärk vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet, som arbetar med forskning och behandling av klusterhuvudvärk 

Institution: Karolinska institutet 

Forskningsområde: Studerar neurologiska sjukdomar med fokus på huvudvärk, främst klusterhuvudvärk

Vad är en aura och hur är den relaterad till migrän?

  Aura kan vara en tillfällig förändring i synen, till exempel sicksackmönster och blixtar, eller tillfälliga domningar och stickningar i olika delar av kroppen, exempelvis i ena handen. Huvudvärken vid migrän kan börja samtidigt som auran, alternativt börja före eller efter. Auran håller vanligtvis i sig i fem minuter upp till en timme. Ungefär 20 procent av de med migrän har även aura. 

Hur kan man behandla migrän?

  Migrän kan behandlas både farmakologiskt och icke-farmakologiskt. Det finns flera typer av farmakologisk behandling där läkaren tar hänsyn till olika faktorer som till exempel ålder, eventuell graviditet och sjukdomar. 

Exempel på akut farmakologisk behandling är receptfria läkemedel mot smärta, som paracetamol acetylsalicylsyra, ibuprofen, triptaner och CGRP-hämmare. 

  Det finns också förebyggande behandling som man kan ta för att förhindra anfall. Till exempel betablockerare, botulinumtoxin (botox) och CGRP-hämmare.  

Sedan finns det behandling som inte är farmakologisk alls, som går ut på att hantera migränutlösande faktorer, till exempel stress, oregelbundna måltider och sömnbrist. Man kan också jobba med avspänning, fysisk träning och akupunktur

Är migrän ärftligt?

–  Ja! Upp till 80 procent av alla med migrän anger att de har en nära släkting med sjukdomen. Idag har genetiska studier identifierat mer än 180 olika områden i vår arvsmassa som är kopplade till migrän. Forskarna försöker nu att karakterisera vilka gener som finns i dessa regioner samt undersöka hur de kan vara involverade i sjukdomsmekanismerna som ger upphov till migrän. 

Är klusterhuvudvärk en form av migrän?

Det finns likheter mellan migrän och klusterhuvudvärk när det gäller både symtom, till exempel ensidig huvudvärk, och typ av behandling, triptaner. Men det är två olika huvudvärkssjukdomar med olika kriterier som ska uppfyllas för diagnos. Även klusterhuvudvärk är till viss del ärftligt, men inte lika starkt som migrän. Mellan två till 20 procent av alla klusterhuvudvärkspatienter uppger att de har en nära släkting med sjukdomen och vi har hittat 8 regioner i vår arvsamassa som är starkt kopplade till klusterhuvudvärk. 

Vad är klusterhuvudvärk?

  Klusterhuvudvärk är liksom migrän en primär huvudvärkssjukdom men den yttrar sig på andra sätt. Huvudvärken är mycket svår, samt ensidig, oftast i ögonregionen. Den varar mellan 15 minuter upp till tre timmar. Antalet attacker kan vara en upp till åtta stycken per dygn och de förekommer oftast regelbundet, vanligast nattetid. Huvudvärken är så smärtsam att den ibland kallas “självmordshuvudvärk”:  

I samband med huvudvärken får patienten så kallade autonoma symtom på samma sida som där smärtan yttrar sig, till exempel ett ökat tårflöde och nästäppa samt känner sig rastlös. Anfallen kommer ofta i perioder som varar veckor upp till månader, så kallade kluster. Mellan klustren finns symptomfria perioder, från veckor till flera år.  

Klusterhuvudvärk finns i en episodisk form, den drabbar 80–90 procent, där klustren varar från veckor upp till nio månader. Den uppträder också i en kronisk form där klustren pågår längre än nio månader per år. 

Vad beror klusterhuvudvärk på?

  Liksom vid migrän kan vi inte allt om sjukdomsmekanismerna bakom klusterhuvudvärk. Vi känner till att en del av hjärnan, hypothalamus som reglerar sömn, dygnsrytm och smärta, aktiveras vid en attack och att den trigeminoautonoma reflexen aktiveras. Det kan förklara smärtspridningen då den har samma utbredning och dess aktivering leder till stimulering av de autonoma symtomen som förekommer vid klusterhuvudvärk. 

Hur behandlar man klusterhuvudvärk? 

  Akut behandling av klusterhuvudvärk består av syrgasbehandling och triptaner. Det finns också olika typer av förebyggande behandlingar. 

Alkohol kan förvärra klusterhuvudvärk och bör därför undvikas under aktiva perioder 

Är migrän och/eller klusterhuvudvärk farligt?

  Sjukdomarna i sig anses inte farliga, de ger till exempel inga skador på hjärnan. Däremot finns studier som visar försämrad livskvalitet, ökad sjukskrivning och stor samsjuklighet med andra sjukdomar. Det finns även rapporter som visar en ökad risk för stroke vid samtidig migrän hos individer som har migrän med aura. 

 

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Porträttbild av Ragnhild Ahlgren som på Hjärnfonden jobbar som skribent och sakkunnig

Ragnhild Ahlgren

Vetenskaplig sakkunnig och skribent

Ragnhild Ahlgren är vetenskapsjournalist och doktor i medicinsk vetenskap.
Läs mer om Ragnhild Ahlgren

Relaterat

Andrea Carmine Belin inviger det nya forskningscentrumet för Klusterhuvudvärk på Karolinska Institutet i Solna.

Världens första centrum för klusterhuvudvärk öppnat på Karolinska Institutet

Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är den mest smärtsamma huvudvärk som finns och kallas ibland för självmordshuvudvärk. Nu har världens första forskningscentrum helt specialiserat mot klusterhuvudvärk startats på Karolinska Institutet i Solna. Centrumet har blivit möjligt tack vare stöd från Hjärnfonden och en stor donation från filantropen Rune Andersson och hans stiftelse Mellby Gård.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
Marie Åberg håller i en skylt där det står "Den här personen lider av migrän" med en pil som pekar på henne själv

Äntligen en behandling som fungerar! Migrändimman börjar lätta för Marie. – Del 3

Instängd i en bubbla av smärta och oro. Så levde Marie med sin migrän i flera år tills hos till slut träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar och lyckades hitta rätt medicin. I sista delen av sin berättelse delar Marie med sig av kampen och lyckan när rätt läkemedel äntligen fick ner migränattackerna till att enbart komma en gång i veckan.
En bild på en ung Marie på en buss

Om att inte bli trodd i sin migrän och jakten på rätt behandling – Del 2

När inga läkemedel eller behandlingar fungerar och vården inte lyssnar, men migränen fortsätter fem dagar i veckan, då är livet tufft. Precis detta upplevde Marie under sina första år med migrän, fram tills hon träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar. Läs del två i hennes berättelse här.
Ett porträtt av Marie som lider av migrän mot en blommig fondvägg

”Jag vet aldrig när nästa migränattack kommer.” – Del 1

Marie Åberg har lidit av kronisk migrän sedan hon var 15 år. Att som tonåring behöva lämna filmkvällar och fester för att smärtan blev för stark, och samtidigt få kommentarer som ”Har du druckit tillräckligt med vatten?” var otroligt tufft. Läs första delen i hennes berättelse här.
Två händer som håller i gångstavar

Migrän och träning – det här ska du tänka på

Fysisk aktivitet kan vara ett tveeggat svärd för den som har migrän. Å ena sidan kan regelbunden träning vara en förebyggande behandling men för många förvärras huvudvärken av fysisk aktivitet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta