Staten och hjärnkapitalet
Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en
ttartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
Den 29 augusti publicerade Hjärnfonden tillsammans med Martin Schalling, professor vid Karolinska Institutet och ordförande i Suicide Zero, en debattartikel i Altinget där vi betonar vikten av att värna om Sveriges “hjärnkapital”. I artikeln framhålls hur avgörande hjärnans kapacitet och hälsa är för landets ekonomiska tillväxt och välstånd, särskilt i en tid då kunskapsintensiva arbeten dominerar ekonomin.
Debattartikeln lyfter flera områden där Sverige riskerar att förlora värdefullt hjärnkapital: skolsystemets brister, den höga andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, samt bristande stöd för personer med hjärndiagnoser på arbetsmarknaden. Vi pekar också på vikten av suicidprevention, då självmord leder till betydande samhällsförluster. Vidare menar vi att miljöer bör utformas för att stärka hjärnkapitalet genom att främja kreativitet, välbefinnande och fysisk aktivitet.
För att säkerställa ett långsiktigt och hållbart hjärnkapital presenterar Hjärnfonden tre förslag:
- En nationell hjärnplan
- Att hjärnkapital inkluderas i Produktivitetskommissionens slutbetänkande
- En ökad statlig finansiering av hjärnforskning.
Vi vill betona att hjärnkapital är minst lika viktigt som andra nationella investeringar, såsom infrastruktur och energiomställning.
Hjärnkapital i Almedalen
Hjärnfonden höll ett seminarium i Almedalen 2024 som fokuserade på betydelsen av hjärnkapital för Sveriges framtid. Diskussionen belyste vilka politiska åtgärder och investeringar som behövs för att stärka befolkningens hjärnhälsa och därigenom säkra Sveriges framtid.
Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev
Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy
Emelie Bäckelin
Vetenskaplig redaktör och skribent