Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett kollage med en hjärna och fåglar mot beige bakgrund.

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Kategori: Opinion

Staten och hjärnkapitalet

Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.

Den 29 augusti publicerade Hjärnfonden tillsammans med Martin Schalling, professor vid Karolinska Institutet och ordförande i Suicide Zero, en debattartikel i Altinget där vi betonar vikten av att värna om Sveriges “hjärnkapital”. I artikeln framhålls hur avgörande hjärnans kapacitet och hälsa är för landets ekonomiska tillväxt och välstånd, särskilt i en tid då kunskapsintensiva arbeten dominerar ekonomin.

Debattartikeln lyfter flera områden där Sverige riskerar att förlora värdefullt hjärnkapital: skolsystemets brister, den höga andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, samt bristande stöd för personer med hjärndiagnoser på arbetsmarknaden. Vi pekar också på vikten av suicidprevention, då självmord leder till betydande samhällsförluster. Vidare menar vi att miljöer bör utformas för att stärka hjärnkapitalet genom att främja kreativitet, välbefinnande och fysisk aktivitet.

För att säkerställa ett långsiktigt och hållbart hjärnkapital presenterar Hjärnfonden tre förslag:

  1. En nationell hjärnplan
  2. Att hjärnkapital inkluderas i Produktivitetskommissionens slutbetänkande
  3. En ökad statlig finansiering av hjärnforskning.

Vi vill betona att hjärnkapital är minst lika viktigt som andra nationella investeringar, såsom infrastruktur och energiomställning.

Hjärnkapital i Almedalen

Hjärnfonden höll ett seminarium i Almedalen 2024 som fokuserade på betydelsen av hjärnkapital för Sveriges framtid. Diskussionen belyste vilka politiska åtgärder och investeringar som behövs för att stärka befolkningens hjärnhälsa och därigenom säkra Sveriges framtid.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.
Hjärnfonden i Almedalen 2024

Hjärnfonden i Almedalen 2024: Investera i Hjärnkapital och Framtidens Alzheimervård

Under Almedalsveckan 2024 kommer Hjärnfonden att hålla två viktiga seminarier som belyser avgörande samhällsfrågor inom hjärnhälsa och vård.
En skärmbild från webbinariumet: Är Sverige redo för framstegen inom Alzheimerforskningen?

Webbseminarium: Är Sverige redo för framstegen inom Alzheimerforskningen?

Med nya metoder kan Alzheimer upptäckas i tidigare skede och nya mediciner kan snart nå marknaden. Men är det svenska sjukvårdssystemet redo att dra nytta av framgångarna?

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention  

I förra veckan presenterade 26 myndigheter ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet. En unik satsning som Hjärnfonden helhjärtat står bakom.
Bild på person med hatt som pekar på en grafisk hjärna

Träffa Hjärnfonden i Almedalen

Inom kort börjar Almedalsveckan och Hjärnfonden åker dit för att samtala om hur vi bygger ett hjärnvänligare samhälle
Maria Prigorowsky, ny samhällschef på Hjärnfonden

Hjärnfonden ökar fokuset på samhällsförändringar i Sverige

Maria Prigorowsky har tillträtt som samhällschef på Hjärnfonden, som nu skapar en egen enhet för samhällsfrågor. Målsättningen med den nya satsningen är att genom politisk påverkan och mer information bidra till att öka livskvaliteten och antalet friskår för de som drabbats av hjärnans ohälsa. Det innefattar både den sjuka och friska hjärnan, frågor kring utanförskap men också att inspirera till en livsstil som håller våra hjärnor friska längre.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta