Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Kategori: Alzheimer, Opinion

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober arrangerar Stiftelsen Solstickan ett symposium i samarbete med Karolinska Institutet och 2023 års Solstickepristagare, professor Bengt Winblad. Temat för symposiet är Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.

Hjärnfonden deltar i en programpunkt under dagen tillsammans med Alzheimerfonden, Alzheimer Life och Demensförbundet. Hjärnfondens Forsknings- och Samhällschef Joakim Ramsberg, som också är anknuten forskare vid Institutionen för neurobiologi, omvårdnad och samhälle, kommer att diskutera vad stiftelser och föreningar kan bidra med och vilka förändringar i Alzheimervården vi vill se.

Datum och tid: Onsdag 16 oktober 2024 kl 08:30 – 17:00

Plats: Svenska Läkaresällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm

Arrangör: Stiftelsen Solstickan i samarbete med Karolinska Institutet och 2023 års Solstickepristagare, professor Bengt Winblad

Anmälan: Anmälan till gunilla.johansson@ki.se
Kostnadsfritt deltagande men föranmälan krävs. Begränsat antal platser, ”först till kvarn” gäller.
Det bjuds på lunch och fika. Vänligen meddela eventuella kostrestriktioner.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Inte bara hjärnans nervceller drabbas vid Alzheimers sjukdom – de senaste åren har det visat sig att även hjärnans blodkärl tar skada. Detta komplexa kärlsystem är dock ganska outforskat, skriver professor Christer Betsholtz. Det tänker han och hans forskargrupp ändra på nu
Ett kollage med en hjärna och fåglar mot beige bakgrund.

Staten och hjärnkapitalet

Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
En sjuksyster tar blodprover.

Ny studie: Blodprov avslöjar Alzheimer

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom har testats inom vården. Träffsäkerheten är på 90 procent, enligt en studie från Lunds universitet. Studien är delvis finansierad av Hjärnfondens givare. 

Alzheimerläkemedlet lecanemab ej godkänt i Europa

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) säger nej till att alzheimerläkemedlet lecanemab ska få säljas inom EU, trots lovande forskningsresultat. Nu omprövas beskedet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta