Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Lästid: 1 minut

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober arrangerar Stiftelsen Solstickan ett symposium i samarbete med Karolinska Institutet och 2023 års Solstickepristagare, professor Bengt Winblad. Temat för symposiet är Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.

Hjärnfonden deltar i en programpunkt under dagen tillsammans med Alzheimerfonden, Alzheimer Life och Demensförbundet. Hjärnfondens Forsknings- och Samhällschef Joakim Ramsberg, som också är anknuten forskare vid Institutionen för neurobiologi, omvårdnad och samhälle, kommer att diskutera vad stiftelser och föreningar kan bidra med och vilka förändringar i Alzheimervården vi vill se.

Datum och tid: Onsdag 16 oktober 2024 kl 08:30 – 17:00

Plats: Svenska Läkaresällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm

Arrangör: Stiftelsen Solstickan i samarbete med Karolinska Institutet och 2023 års Solstickepristagare, professor Bengt Winblad

Anmälan: Anmälan till gunilla.johansson@ki.se
Kostnadsfritt deltagande men föranmälan krävs. Begränsat antal platser, ”först till kvarn” gäller.
Det bjuds på lunch och fika. Vänligen meddela eventuella kostrestriktioner.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ändrar sitt beslut och rekommenderar nu det svenskutvecklade läkemedlet Leqembi (lecanemab) för en begränsad patientgrupp vid tidig Alzheimer.
Ett kollage med en flicka och en äldre man mot gul bakgrund.

Patienternas röst om ny alzheimerbehandling

En temperaturmätning från Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden visar att 85 procent av respondenterna tycker att EMA bör godkänna den nya behandlingen mot Alzheimers sjukdom.

Han utvecklar framtidens Alzheimerbehandling

Att det sedan en tid finns två antikroppsterapier som faktiskt kan bromsa Alzheimers sjukdom är en viktig framgång. De är dock inga mirakelkurer. Här berättar hjärnforskaren Dag Sehlin om varför han arbetar med nästa generations antikroppar.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
En bild elever och en lärare i ett klassrum.

Skapa en jämlik utbildning: Verktyg och modeller för skolpersonal

En hjärnmedveten och inkluderande skola gynnar alla barns skolgång, men kan vara särskilt viktig för elever med NPF. Här är tips på verktyg och modeller att arbeta efter för dig som lärare.
Två elever studerar

God lärmiljö för alla

Hur kan lärare skapa en mer inkluderande undervisning? Forskningen visar att individuellt stöd, samarbete med föräldrar och tid för uppföljning av elever med NPF är särskilt viktigt.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta