Hjärnfonden
Ge en gåva
Bananflugor ägnar sig åt en rad komplexa beteenden, från att navigera till födokällor till sociala interaktioner. Foto: Robert Noonan/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Kategori: Hjärnan

Banbrytande karta över bananflugans hjärna

Forskare har för första gången kartlagt hela hjärnan hos en vuxen bananfluga. Denna milstolpe öppnar upp för nya insikter om hur hjärnan fungerar och kan bana väg för framtida behandlingar av hjärnsjukdomar.

För första gången har forskare lyckats skapa en fullständig karta över hjärnan hos bananflugan, Drosophila melanogaster, med en detaljrikedom som aldrig tidigare setts. En banbrytande bedrift som ger nya insikter i hur hjärnans nervceller kommunicerar. Med hjälp av avancerad bildteknik och AI-baserade metoder har 140 000 nervceller och mer än 50 miljoner synapser i den lilla insektens hjärna kartlagts. Detta öppnar nya dörrar för att bättre förstå hjärnans grundläggande funktioner – hos både bananflugor och människor. Bakom kartläggningen står det internationella forskningsprojektet FlyWire.

Vad innebär kartläggningen?

Att kartlägga en hjärna innebär att skapa en detaljerad “vägkarta” över hur nervcellerna kommunicerar med varandra. Tänk dig att varje nervcell är som en gata i en stad, och varje koppling mellan dem som en väg. Forskarnas arbete ger oss nu en komplett karta över varje “gata” och hur trafiken rör sig genom dem i bananflugans hjärna. Detta ger oss ovärderliga insikter om hur hjärnan bearbetar information och styr beteenden.

Om vi vill förstå hur hjärnan fungerar behöver vi en mekanistisk förståelse för hur alla nervceller passar ihop och låter dig tänka. För de flesta hjärnor har vi ingen aning om hur dessa nätverk fungerar.

Dr Gregory Jefferis, University of Cambridge och MRC Laboratory of Molecular Biology, en av forskningsledarna i projektet.

Viktiga lärdomar från en lite hjärna

Bananflugan, som länge varit en viktig modellorganism inom forskningen, har visat sig vara ett ovärderligt verktyg för att studera hjärnan. Trots sin litenhet delar den ungefär 60 procent av sina gener med människor, inklusive de som är kopplade till inlärning och dygnsrytm. Att förstå hur bananflugans hjärna fungerar kan därför ge oss ledtrådar om hur mer komplexa hjärnor, som människans, arbetar och hur vi kan närma oss lösningar för neurologiska sjukdomar.

Bananflugans hjärna innehåller 140 000 nervceller som är förbundna genom 50 miljoner synapser. Bild: FlyWire

Bananflugans hjärna innehåller 140 000 nervceller som är förbundna genom 50 miljoner synapser. Bild: FlyWire

Från fluga till människa

Det detaljerade kartverket över bananflugans hjärna, känt som en “connectome”, fungerar alltså som en karta över varje nervcell och deras kopplingar. Forskarna har särskilt fokuserat på flugans synsystem, eftersom en stor del av dess hjärna är dedikerad till att bearbeta visuell information. Genom att studera dessa processer hoppas man kunna dra paralleller till hur mänskliga hjärnor hanterar visuell perception och andra kognitiva funktioner. Detta kan i sin tur ha stor betydelse för utvecklingen av framtida behandlingsmetoder för hjärnsjukdomar och även ge värdefulla insikter för utvecklingen av artificiell intelligens.

Öppen forskning som driver utvecklingen framåt

FlyWire-projektet, som denna kartläggning är en del av, representerar ett internationellt samarbete mellan över 280 forskare från hela världen. Projektet har också ett starkt inslag av öppenhet, då all insamlad data är fritt tillgänglig för forskare genom den öppna Codex-plattformen. På så sätt kan forskningen påskyndas, och fler forskare kan bidra till den gemensamma målsättningen att bättre förstå hjärnans funktioner och dess sjukdomar.

– Vi har gjort hela databasen öppen och fritt tillgänglig för alla forskare. Vi hoppas att detta kommer att vara omvälvande för neuroforskare som försöker förstå bättre hur en frisk hjärna fungerar. I framtiden hoppas vi att det blir möjligt att jämföra vad som händer när saker går fel i våra hjärnor, till exempel vid psykiska hälsotillstånd, säger Dr Mala Murthy vid Princeton University, en av forskningsledarna i projektet.

Genom denna noggranna kartläggning av bananflugans hjärna har forskare tagit ett stort kliv framåt mot att avkoda hjärnans mysterier. Nästa steg är att applicera dessa kunskaper på mer komplexa hjärnor, med förhoppningen om att hitta nycklar till att förstå och behandla sjukdomar som påverkar hjärnan hos människor.

Källor

  • Silverman, A., Gurev, V., Nishinaka, Y., Iwasaki, Y., & Samuels, M. H. (2024). The architecture of LLMs supports a core-periphery structure for hierarchical information. Nature, 615(8201).

    Läs mer
  • Nature. (2024). Our place in nature’s web of life. Nature.

    Läs mer
  • Princeton University. (2024, October 2). Mapping the entire fly brain a step toward understanding diseases of the human brain. Princeton University.

    https://www.princeton.edu/news/2024/10/02/mapping-entire-fly-brain-step-toward-understanding-diseases-human-brain?pccn
  • University of Cambridge. (2023, March 9). First map of every neuron in an adult fly brain complete. University of Cambridge.

    Läs mer
  • Flywire. (n.d.). Flywire.

    Läs mer
  • Scheffer, L. K., Xu, C. S., Januszewski, M., Lu, Z., Takemura, S., Hayworth, K. J., … & Plaza, S. M. (2020). A connectome and analysis of the adult Drosophila central brain. Cell, 174(3).

    Läs mer
  • Lundin, L. (2023, September 21). Här är en atlas över bananflugans hjärna. Forskning & Framsteg.

    Läs mer

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

En grafisk bild för Hjärnfondens podcastserie I mina tankar.

Den 28 maj släpps podcastserien “I mina tankar”

Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Och vad händer när någon du älskar drabbas av en stroke? Hur lever man livet med en livslång sjukdom utan bot?

Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga

En ny rapport från IHE, på uppdrag av Hjärnfonden, undersöker hur riskfaktorer som fysisk inaktivitet, kost och social isolering påverkar hjärnans sjukdomar. Rapporten visar att många hjärnsjukdomar delvis går att förebygga, vilket skulle bespara individer lidande och samhället stora kostnader.
Hjärnforskaren Ross Smith vid sitt skrivbord

Ross Smith forskar om missbildningar i hjärnans blodkärl

Fokus för honom är sjukdomen Cerebral cavernös missbildning och vilken roll inflammation har för sjukdomen.
Mikaela Ceder, en av Hjärnfondens stipendiater

Mikaela Ceder vill behandla smärta bättre

Att hitta och utvärdera nya behandlingsalternativ för kronisk smärta och nedsatt kognitiv funktion är fokus för Mikaela Ceders forskning. Hon är en av Hjärnfondens stipendiater.

Kärleken sitter i hjärnan

Vad händer i hjärnan och kroppen när vi blir förälskade? Nervsignaler från hjärnans limbiska system skickas ut till hela kroppen och vi svettas, får spänningar i magen, hjärtat börjar slå snabbare och vi kan inte sluta tänka på föremålet för vår kärlek. Faktum är att förälskelsen är som en beroendesjukdom. Hjärnforskaren Åke Pålshammar reder ut begreppen om varför det känns som att kärleken sitter i hjärtat, när den i själva verket sitter i hjärnan.

Emelie Lind förbättrar hur man mäter syreförbrukning i hjärnan

Emelie Lind är en av Hjärnfondens stipendiater. Hennes forskning fokuserar på att utveckla mätningar av syreförbrukning i hjärnan med hjälp av magnetkamera.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta