Hjärnfonden
Ge en gåva
En bild på Hadjab research group i ett forskningslabb.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: Smärta

Lästid: 3 minuter

Hopp om ny behandling för patienter med kronisk smärta

En ny studie från Karolinska Institutet ger hopp till patienter som lider av kronisk smärta. Genom att kartlägga genetisk aktivitet hoppas forskarna kunna utveckla nya behandlingsmetoder som inte leder till beroende, vilket dagens behandlingar ofta gör.

Det somatosensoriska systemet

Det somatosensoriska systemet är en del av nervsystemet som förmedlar känselintryck som beröring, temperatur, smärta och kroppsposition från kroppen till hjärnan. Det hjälper oss att känna vår omgivning och reagera på stimuli, samt spelar en viktig roll i smärtupplevelser.

I studien, som nyligen publicerades i Nature Communications, har forskare utforskat de komplexa mekanismerna bakom kronisk smärta i ansiktet eller resten av kroppen, särskilt neuropatisk smärta som kan uppstå efter nervskador. Studien är finansierad av Hjärnfonden.

Dagens behandlingar, som ofta bygger på opioider, har visat sig ha begränsad effekt på smärta och förknippas med allvarliga biverkningar, inklusive beroende.  Nu vill forskarna bana väg för mer effektiva och säkra behandlingsalternativ för de miljontals människor som drabbas av kronisk smärta globalt.

GPS över smärta

Forskarna har utvecklat en innovativ atlas över det somatosensoriska (se faktaruta) systemet vid neuropatisk smärta, kallad iPain.

–  Vi har skapat en detaljerad karta, eller “atlas”, över de nervceller som är involverade i kronisk smärta. Tänk på det som en GPS för smärta i nervsystemet. Atlasen visar hur olika gener aktiveras i nervceller under utvecklingen av kronisk smärta, säger Saida Hadjab forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap, Karolinska Institutet, som lett studien.

iPain baserar sig på tidigare kända data från flera källor och olika modeller för kronisk smärta. Den gör det möjligt att undersöka hur celler i det somatosensoriska systemet förändras under utvecklingen av kroniska smärttillstånd.

–  På så sätt har vi kunnat “zooma in” på enskilda celler och se hur de förändras när kronisk smärta utvecklas. Det är som att ha ett mycket kraftfullt mikroskop som låter oss se detaljer vi aldrig kunnat se förut.

 

Saida Hadjab är forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Ny behandling

– Tack vare detta har vi gjort en spännande upptäckt.  Vi fann att en liten grupp nervceller som känner av smärta börjar åldras i förtid, eller bli “senescenta”, vid kronisk smärta. Detta verkar vara en viktig drivkraft bakom kronisk smärta, något som inte var känt tidigare, säger Saida Hadjab.

Forskarna upptäckte cellulär senescens vid smärttillstånd både hos djur (gnagare med olika typer av smärta) och hos människor (med kronisk smärta eller smärtsam diabetesneuropati). Detta visar på liknande mönster i båda fallen, vilket stärker att resultaten från djurmodeller kan överföras till människor.

– Baserat på vår upptäckt har vi testat en ny behandlingsmetod. Vi använde läkemedel som kallas “senolytics”, som kan ta bort de föråldrade cellerna. Det är lite som att rensa bort ogräs i en trädgård – vi tar bort en liten del av de celler som orsakar problem.

Vad har ni fått för resultat?

– Resultaten har varit mycket lovande! När vi gav denna behandling till möss en vecka efter nervförändringar, såg vi en fullständig återhämtning från smärtbeteenden. Det bästa är att vi inte såg några negativa biverkningar på ångest, balans, motorisk funktion eller blodceller. Resultaten ger hopp om att vi kan utveckla nya, effektiva behandlingar för kronisk smärta som inte har de biverkningar och risker som är förknippade med nuvarande smärtmediciner, särskilt opioider, säger Saida Hadjab.

Källa

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

Marina Franck forskar om smärta och klåda vid Uppsala universitet.

Marina Franck forskar om smärta och klåda

Marina Franck har fått Hjärnfondens postdoktorala stipendium. Hon vill ta reda på vilken roll olika sorters nervceller i ryggmärgen har för att reglera smärta och klåda, tillstånd som drabbar många människor och där det idag saknas effektiv behandling för många.

Mingdong Zhang forskar om smärtimpulser

Att det gör ont är en inbyggd skyddsreflex. Smärtan varnar oss för att något är skadat eller håller på att skadas i kroppen, den får oss att reagera så att förhoppningsvis inget allvarligt hinner ske. Vi vet inte exakt vilka nervceller som förmedlar smärtimpulserna och det är fokus för Mingdong Zhangs forskning. Han är en av Hjärnfondens postdoktorala stipendiater och kommer att undersöka vilka nervceller i ryggmärgen som har betydelse för kronisk smärta.

Forskning som för kampen mot smärta och obehag

Varför uppfattar vi smärta, illamående och inflammation som obehagligt? En depression är också obehaglig, fungerar det på samma sätt? Forskaren David Engblom letar efter små molekyler kopplade till obehagskänslor och hoppas att de ska kunna ligga till grund för bättre smärtbehandlingar men också till en förståelse för hur psykiatriska sjukdomar fungerar. Projektet stöds av Hjärnfondens forskningsanslag 2016.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta