Hjärnfonden
Ge en gåva
Porträtt av Hjärnfondens generalsekreterare, Anna Hemlin.

Text: Anna Hemlin 

Hjärnfondens generalsekreterare 

Kategori: Forskning, Stöd oss

Lästid: 2 minuter

God jul från generalsekreterare Anna Hemlin

Under året har Hjärnfonden fyllt 30 år och under dessa trettio år har hjärnforskningen tagit väldigt stora kliv framåt. Varje krona Hjärnfonden får in från våra givare bidrar till forskningsframsteg som gör att fler människor får leva mer – och längre.

Sedan mitten av 90-talet har vården fått nya behandlingsalternativ mot flera av hjärnans sjukdomar. Andelen MS-patienter som får skov varje år har minskat med ungefär 90 procent. Personer med schizofreni har fått tillgång till effektivare läkemedel med färre biverkningar. Och antalet dödsfall till följd av stroke har halverats. Ja, halverats.

Många av de stora framstegen har dock, än så länge, mest gett avtryck i forskarvärlden. Jag syftar på sådant som ökad förståelse för hjärnans funktioner och utveckling av nya avancerade tekniker. Detta brukar kallas grundforskning. Våra givare bidrar även till den typen av arbete, vilket är avgörande för att på sikt kunna stoppa sjukdomar som idag är obotliga.

De senaste 30 åren har forskarvärlden faktiskt fått oanade möjligheter – exempelvis att se in i hjärnan, stänga av och sätta på enskilda gener, skräddarsy molekyler som ”hittar in” i hjärnan, skapa specialiserade nervceller utifrån stamceller och simulera hjärnsjukdomar i laboratoriet. Vi har knappt hunnit börja skörda frukterna av allt detta. Därför är det så viktigt att hjärnforskningen får chans att fortsätta.

Effektiva behandlingar mot sjukdomar som Alzheimer och ALS kan vara riktigt nära. Parkinsonforskningen ser ut att ha hittat ett sätt att reparera de skador i hjärnan som sjukdomen orsakar. Flera nydanande metoder för att angripa depression undersöks för fullt. Läkemedel som kan förbättra återhämtningen efter stroke är kanske bara några år bort.

Det finns många skäl att se optimistiskt på framtiden. Men för att våra förhoppningar ska förvandlas till verkliga genombrott måste hjärnforskningen få tillräckliga resurser. Tillsammans fortsätter vi arbeta för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar.

God jul och gott nytt år!

Anna Hemlin

Hjärnfondens generalsekreterare

 

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Familjen Svanfeldt har insamlingen Beans and Brains hos Hjärnfonden

Att leva utan Della – en berättelse om kärlek och förändring

Familjen Svanfeldt har mött många utmaningar kopplade till hjärnhälsa, särskilt genom dottern Della som hade en svår hjärnskada, CP och epilepsi. Denna prövning har format deras vardag och inspirerat dem att skapa kaffet Beans & Brains för att stötta hjärnforskningen.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
Hjärnfondens stipendiat 2023, Jenny Larsson.

Jenny Larsson vill hitta behandling för gångstörningar

Med en åldrande befolkning ökar utmaningarna med gångstörningar, vilket kan leda till fler fall och ökad risk för dödlighet. Hjärnfondens stipendiat Jenny Larssons forskning syftar till att förbättra utredning och behandling för de som drabbas.

Epigenetik i kampen mot obotliga hjärntumörer    

Ponsgliom är en i dag obotlig form av hjärntumör som framför allt drabbar barn. Hjärnfondens stipendiat Letian Zhang utforskar epigenetiska mekanismer i hjärntumörer, särskilt inom pons gliom, för att kartlägga vägen för målinriktade terapier och individanpassade behandlingar.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta