Hjärnfonden
Ge en gåva

Caroline Ran, forskningsspecialist vid centrum för klusterhuvudvärk, institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet och Andrea Carmine Belin, senior forskare vid centrum för klusterhuvudvärk vid Karolinska Institutet.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Lästid: 2 minuter

Inflammation i hjärnan bakom klusterhuvudvärk

Forskare vid Karolinska Institutet har funnit tecken på att patienter med klusterhuvudvärk har konstant inflammation i nervsystemet, även när de är symtomfria. Upptäckten kan leda till nya behandlingsmetoder. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.

Klusterhuvudvärk, tidigare kallat Hortons huvudvärk, är en extremt smärtsam och intensiv huvudvärk som kommer i attacker, på ena sidan av huvudet och runt ögat. Attackerna kan pågå från några minuter till flera timmar och återkommer dagligen i perioder som kan pågå under flera veckor.

Inflammation i hjärnan

Genom att analysera och jämföra inflammatoriska markörer i blod och ryggmärgsvätska hos personer med klusterhuvudvärk och friska kontrollpersoner har forskare fått nya insikter i mekanismerna bakom klusterhuvudvärk.

– Vi observerade ökade nivåer av flera inflammatoriska markörer, främst kemokiner, i ryggmärgsvätska från individer med klusterhuvudvärk. Kemokiner är inflammatoriska molekyler vilkas funktion är att attrahera vita blodkroppar till det inflammerade området, säger Andrea Carmine Belin, senior forskare vid centrum för klusterhuvudvärk vid Karolinska Institutet och medförfattare till artikeln.

Det tyder alltså på att inflammation pågår konstant i hjärnan hos individer med klusterhuvudvärk, även under perioder då de är symtomfria.

Studien, publicerad i The Journal of Headache and Pain, visade intressant nog samtidigt en minskning av samma inflammatoriska markörer i serum (blod som fått koagulera och där man avlägsnat blodkroppar och koagulationsproteiner).

– Fyndet att inflammatoriska markörer minskade i serum skulle kunna betyda att inflammationen koncentreras till nervsystemet, säger Caroline Ran, forskningsspecialist vid centrum för klusterhuvudvärk, institutionen för neurovetenskap och huvudförfattare till studien.

Kan kräva kontinuerlig behandling

Studien ger en inblick i sjukdomens underliggande mekanismer och kan bidra till utvecklingen av framtida behandlingsmetoder.  

Den ständiga inflammationen som nu bekräftats i studien kan innebära att patienter med klusterhuvudvärk kan ha nytta av kontinuerlig behandling, och inte bara under anfallsperioder. En sådan behandlingsmetod skulle kunna minska risken för de intensiva smärtattacker som sjukdomen innebär.  

I ett nästa steg vill vi utforska varför inflammationen uppstår, vilka celler som gett upphov till ökningen av kemokiner i nervsystemet, samt studera hur ökningen påverkar nervssystemets funktion och hur det relaterar till klusterhuvudvärk, säger Andrea Carmine Belin. 

Hjärnfonden och Mellby Gårds stiftelse är huvudfinansiärer till studien.  

Vad har finansieringen från Hjärnfonden betytt?

  Finansieringen från Hjärnfonden innebar att vi kunde analysera en större mängd inflammatoriska markörer i vårt biologiska material med hjälp av en riktad screening av proteiner med hög specificitet och känslighet, Target 48 OLINK cytokinpaneler, vilket gav studien betydligt större statistisk säkerhet, säger Andrea Carmine Belin.   

Studien

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

Genetiska orsaker bakom migrän och klusterhuvudvärk

Var femte kvinna och var tionde man i Sverige lever med migrän, en plågsam sjukdom som kan påverka allt från arbetsförmåga till socialt liv. Andrea Carmine Belin, hjärnforskare vid Karolinska Institutet, svarar på de vanligaste frågorna om migrän och klusterhuvudvärk – en kusin till migrän – och den senaste forskningen.
Andrea Carmine Belin inviger det nya forskningscentrumet för Klusterhuvudvärk på Karolinska Institutet i Solna.

Världens första centrum för klusterhuvudvärk öppnat på Karolinska Institutet

Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är den mest smärtsamma huvudvärk som finns och kallas ibland för självmordshuvudvärk. Nu har världens första forskningscentrum helt specialiserat mot klusterhuvudvärk startats på Karolinska Institutet i Solna. Centrumet har blivit möjligt tack vare stöd från Hjärnfonden och en stor donation från filantropen Rune Andersson och hans stiftelse Mellby Gård.
Medelålders man har huvudvärkoch håller sig om huvudetman har svår huvudvärk

Klusterhuvudvärk – en bortglömd sjukdom

Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är en extremt plågsam form av huvudvärk som kommer i attacker. Smärtan är oerhört intensiv och värre än den man upplever vid njursten eller förlossning. Det finns inget botemedel och vad som orsakar Hortons huvudvärk är okänt.

Anna Theresia har Hortons huvudvärk

Anna Theresia Qwinth älskar sitt liv. Men i slutet av sommaren 2015 drabbades hon av en extremt kraftig huvudvärk som inte ville ge med sig. Hon fick diagnosen Hortons huvudvärk. För att bearbeta omställningen och dela med sig av sina erfarenheter har hon startat en blogg. Här är ett utdrag ur bloggen. Läs gärna mer på http://annatheresias.blogg.se/.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta