Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett kollage med en flicka och en äldre man mot gul bakgrund.

Lästid: 2 minuter

Patienternas röst om ny alzheimerbehandling

En temperaturmätning från Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden visar att 85 procent av respondenterna tycker att EMA bör godkänna den nya behandlingen mot Alzheimers sjukdom.

Den 25 juni rekommenderade EMA:s kommitté för läkemedel, CHMP, att inte ge ett marknadsgodkännande till Leqembi (lecanemab). Behandlingen kan lindra effekterna av Alzheimers sjukdom, men kommittén bedömer att behandlingens positiva effekter inte väger upp för riskerna för skadliga bieffekter.

Utlåtandet möttes av kraftiga reaktioner. Alzheimer är en dödlig sjukdom och att behandlingens risker trumfar de positiva effekterna ifrågasattes av såväl patienter och anhöriga som forskare och praktiker. Dessutom har behandlingen fått grönt ljus i andra marknader, till exempel Storbritannien och USA.

Mot denna bakgrund genomförde Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden en enkätundersökning för att utforska hur patienter och anhöriga värderar frågan om risker med nya behandlingar i förhållande
till dess nyttor. Enkäten består av såväl kvantitativa sammanställningar som frisvar.

När respondenterna ombeds överväga behandlingens risk-nyttaprofil svarar fler än åtta av tio (85 procent) att de tycker att behandlingen bör godkännas. Nästan lika många (81 procent) skulle själv välja att genomgå behandlingen om den rekommenderades av läkaren.

Huvudteman från frisvar

  • Större självbestämmande
    Patienter och anhöriga önskar större möjlighet att göra informerade beslut om man ska genomgå en behandling för Alzheimers sjukdom. Många vill själva välja om de ska genomgå en behandling med eventuell risk för biverkningar.
  • Mer tid med högre livskvalitet är värt risken
    Många är villiga att ta risker för att bromsa sjukdomsförloppet och få mer tid med högre livskvalitet. Detta även om riskerna är kända och biverkningarna potentiellt allvarliga.
  • Frustration över ojämlikhet
    Det finns en frustration bland respondenterna över EMA:s restriktiva bedömning i detta fall, jämfört med andra marknader och terapiområden. Många anser att systemet borde vara mer flexibelt – särskilt för dödliga
    sjukdomar som alzheimer.
  • Stöd till forskning och utveckling
    Patienter och anhöriga betonar vikten av fortsatt forskning och implementering av nya behandlingar som också utgör grunden för framtida forskning. Man efterfrågar fler möjligheter att delta i kliniska studier för att främja framtida läkemedelsutveckling.

Vilken roll spelar patientperspektivet?

EMA:s bedömning om risk-nytta får inte stöd bland patienter och anhöriga. Därför uppkommer frågan om patientperspektivet i processen att godkänna nya behandlingar.

I USA är processen öppen – patienter och anhöriga får delta vid hearings. I EMA:s bedömningsprocess deltog förvisso patientrepresentanter, men hur dessa valts ut eller vad de lyfte framgår inte.

Vi uppmanar EMA att stärka patientperspektivet i beslutsprocesserna för nya läkemedelsbehandlingar. Detta perspektiv är grundläggande, särskilt när det handlar om möjligheten till att vinna mer tid och livskvalitet i en obotlig sjukdom som alzheimer.

Om enkäten

Enkäten är ett självrekryterande webbformulär som var öppet mellan 12/9–24 och 2/10–24. Antalet respondenter är 295 st. Den är genomförd av Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ändrar sitt beslut och rekommenderar nu det svenskutvecklade läkemedlet Leqembi (lecanemab) för en begränsad patientgrupp vid tidig Alzheimer.

Han utvecklar framtidens Alzheimerbehandling

Att det sedan en tid finns två antikroppsterapier som faktiskt kan bromsa Alzheimers sjukdom är en viktig framgång. De är dock inga mirakelkurer. Här berättar hjärnforskaren Dag Sehlin om varför han arbetar med nästa generations antikroppar.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
Ett porträtt på Joakim och hans mamma Rigmor.

Att förlora sin mamma i Alzheimer

Joakim har stöttat sin mamma genom all den smärta, sorg och ångest som sjukdomen Alzheimer innebär. Samtidigt har han med ord, bilder och filmer dokumenterat hela resan fram till slutet.
porträttbild på Caroline som är närstående till sin mamma som har Alzheimer. Hon står på en strand i solnedgången.

“…mamma kommer förändras mer och mer och försvinna ifrån mig”

För sex år sedan började Carolines mamma förändras. Det visade sig att hon har Alzheimers sjukdom. En diagnos som på många sätt drabbar även de närstående.

På jakt efter Alzheimerledtrådar

Inte bara hjärnans nervceller drabbas vid Alzheimers sjukdom – de senaste åren har det visat sig att även hjärnans blodkärl tar skada. Detta komplexa kärlsystem är dock ganska outforskat, skriver professor Christer Betsholtz. Det tänker han och hans forskargrupp ändra på nu
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta