Hjärnfonden
Ge en gåva
En komposition i kollageform med en kvinnlig hjärnforskare vid en vintage-dator, där en förstoring av ett ansikte i svartvitt framträder i bakgrunden genom ett fönster. En kontrast mellan människa, teknologi och hjärnforskning.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: Stroke

Lästid: 3 minuter

Olika risker med olika hormonläkemedel

En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.

Många kvinnor upplever försämrad livskvalitet under klimakteriet och hormonbehandling har visat god effekt. I Sverige är den vanligaste hormonbehandlingen vid klimakteriebesvär en kombination av östrogen och gestagen eller progesteron.

Största studien i sitt slag

I Sverige använder idag hundratusentals kvinnor hormonbehandling, en metod som funnits sedan 1970-talet. På den tiden fanns endast en typ av behandling, men när en stor studie på 1990-talet visade en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, minskade användningen snabbt. Under senare år har dock nya preparat introducerats, vilket har lett till en kraftig ökning av hormonbehandling vid klimakteriet.

Nu har forskare vid Uppsala universitet undersökt hur sju olika typer av hormonbehandlingar vid klimakteriet som används i Sverige idag påverkar risken för stroke, hjärtinfarkt och blodpropp.

Studien är den största i sitt slag och omfattar en miljon kvinnor i åldern 50–58 år som följdes under två år från att de påbörjade behandlingen och är publicerad i tidskriften British Medical Journal.

Inte godkänt i USA

– Det syntetiska hormonläkemedlet Tibolon, som efterliknar effekterna av kroppens naturliga hormoner, var till exempel kopplat till en ökad risk för både stroke och hjärtinfarkt, men inte till en ökad risk för blodpropp. Risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke till följd av tibolon beräknas till en av tusen kvinnor, säger Åsa Johansson, forskargruppledare vid Uppsala universitet och SciLifeLab, och studiens seniora författare.

Hon blev förvånad över hur stora skillnaderna var mellan olika preparat och framför allt över den ökade risken för stroke som var kopplad till Tibolon.

– Detta preparat blev aldrig godkänt i USA just för att de såg en ökad risk för stroke och att preparatet föreskrivs på ett sätt som medför ökad risk för stroke i Sverige är förvånande.

Åsa Johansson, forskargruppledare vid Uppsala universitet och SciLifeLab, och studiens seniora författare.

Risk beror på hur läkemedlet tas

Kombinationspreparat som innehåller både östrogen och progesteron ger i stället en ökad risk för blodpropp, inklusive djup ventrombos.

– Däremot verkar risken för de sjukdomarna som vi undersökte inte vara lika hög hos de kvinnor som använde östrogen som administreras via plåster, spray eller gel. Så de ökade riskerna är framför allt kopplade till de preparat som tas oralt, som piller, säger Åsa Johansson.

Dock, tillägger hon, varnade Läkemedelsverket i en helt färsk rapport, för att läkemedel som appliceras på huden kan ha flera biverkningar på såväl barn som husdjur i användarens närhet.

– Så man bör vidta försiktighetsåtgärder när man använder dessa preparat, tillägger hon.

Skräddarsydda hormonbehandlingar

Resultaten från studien visar på att hormonella förändringar och användning av hormonläkemedel påverkar individer olika. Det är därför viktigt att se till varje kvinnas individuella risk för en sjukdom som kan bero på livsstil och tidigare sjukdomar, men också på ärftliga faktorer.

– Vårt mål framöver är att hitta modeller för att matcha kvinnor med det mest passande läkemedlet utifrån deras individuella förutsättningar och genetiska riskprofiler, vilket är i linje med den nationella strategi vi har i Sverige för det vi kallar precisionshälsa, säger Åsa Johansson.

Vad har stödet från Hjärnfonden betytt för din forskning?

– Stödet från Hjärnfonden har varit helt avgörande för genomförandet av denna studie. Stroke är en av de sjukdomar där forskare redan i början av 2000-talet varnade för ökade risker i samband med användning av hormonläkemedel. Denna oro var en av de faktorer som drev oss att noggrant undersöka de typer av läkemedel som används idag. Genom Hjärnfondens stöd har vi kunnat genomföra en omfattande studie som förhoppningsvis kommer att bidra till ökad förståelse och förbättrad säkerhet för patienter som använder hormonbaserade behandlingar.

Studien

  • Johansson T. et al.; ‘Contemporary menopausal hormone therapy and risk of cardiovascular disease: Swedish nationwide register based emulated target trial’ BMJ 2024;387:e078784

    Läs mer

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Daniel Twohig forskar vid Lunds universitet

Daniel Twohig vill behandla stroke med stamceller

I Sverige är stroke en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. I dag finns inget läkemedel som kan hjälpa hjärnans återhämtning efter en stroke. Daniel Twohig, en av Hjärnfondens stipendiater, arbetar med att ta fram en ny behandlingsmetod baserad på stamceller.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta