Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett porträtt på Peter Thelin, hedersdoktor vid Karolinska Institutet och ordförande i Hjärnfondens styrelse.

Peter Thelin, styrelseordförande Hjärnfonden. Foto: Dan Coleman

Text: Peter Thelin

Styrelseordförande Hjärnfonden

Kategori: Forskning

Lästid: 2 minuter

Hjärnfondens givare samlade in 330 miljoner 2024

Givarnas stöd till hjärnforskningen kommer att bidra till nästa viktiga genombrott. Det går förstås inte att säga exakt när det kommer eller vad det innebär, däremot vet jag att hjärnforskningen ständigt går framåt.

Utvecklingen hade gått betydligt långsammare utan Hjärnfondens givare. Därför är jag så tacksam för deras engagemang.

Nu i januari går det att sammanfatta hur stor betydelse Hjärnfondens givare har haft under 2024. Det gör jag med glädje, eftersom de sammanlagda gåvorna i skrivande stund ser ut att bli drygt 330 miljoner kronor. Det är en ökning med drygt 10 procent mot föregående år. Dessutom är antalet givare fler än någonsin, närmare 600 000 personer. Allt fler drar alltså samma slutsats – att hjärnforskningen behöver stöd.

Jag och mina kollegor på Hjärnfonden är stolta över förtroendet vi har fått. Vi arbetar hårt för att varje krona ska göra maximal skillnad. Som Hjärnfondens styrelseordförande bidrar jag med min erfarenhet från finansbranschen för att vi ska arbeta så effektivt som möjligt. Experterna i vår Vetenskapliga nämnd ser samtidigt till att pengarna går till den mest lovande hjärnforskningen.

I fjol hade närmare 200 forskningsprojekt och stipendiater finansiering från oss – bland annat för att söka efter nya behandlingar mot sjukdomar som Alzheimer, depression, ALS, Parkinson och stroke. Rent praktiskt kan stödet exempelvis ge forskargrupperna chansen att anställa nya talanger eller att få tillgång till ny teknik. Sådant kan vara helt avgörande inom hjärnforskningen. På så sätt är varenda gåva verkligen betydelsefull.

Utmaningarna är stora, men det är möjligheterna också. Hjärnfondenstödda forskare har gjort banbrytande upptäckter förut. Med rätt resurser kan det ske igen.

Peter Thelin
Styrelseordförande Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En symbolisk bild av en hand som placerar ett mynt i en hjärna, vilket representerar investering i hjärnforskning och vikten av ekonomiskt stöd för vetenskapliga framsteg.

7,2 miljoner kronor extra till hjärnforskningen

Hjärnfonden delar ut extra forskningsbidrag på 7,2 miljoner kronor. Tolv forskare inom neurovetenskap får 600 000 kronor var.
Porträtt av Hjärnfondens generalsekreterare, Anna Hemlin.

God jul från generalsekreterare Anna Hemlin

Under året har Hjärnfonden fyllt 30 år och under dessa trettio år har hjärnforskningen tagit väldigt stora kliv framåt. Varje krona Hjärnfonden får in från våra givare bidrar till forskningsframsteg som gör att fler människor får leva mer – och längre.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
Hjärnfondens stipendiat 2023, Jenny Larsson.

Jenny Larsson vill hitta behandling för gångstörningar

Med en åldrande befolkning ökar utmaningarna med gångstörningar, vilket kan leda till fler fall och ökad risk för dödlighet. Hjärnfondens stipendiat Jenny Larssons forskning syftar till att förbättra utredning och behandling för de som drabbas.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta