Kategori: Hjärnhälsa
Lästid: 2 minuter
Ny kampanj belyser hur livsstil kopplas till hjärnhälsa
I veckan lanserar Hjärnfonden en kampanj om hur livsstilsfaktorer påverkar hjärnhälsan. Syftet är att öka kunskapen om hur våra livsval kan påverka hjärnan på ett positivt sätt.
Hur vi lever våra liv påverkar hjärnhälsan och det finns många olika livsstilsfaktorer som bidrar till god hjärnhälsa. Detta är huvudbudskapet i vår nya kampanj som särskilt lyfter sömn, fysisk aktivitet, social aktivitet, kognitiv träning, kost och stress.
Många vet nog att våra levnadsvanor påverkar hälsan, men kanske inte hur.
– Genom kampanjen vill vi erbjuda kunskap om hur livsstil och hjärnhälsa hänger ihop. Alla ska ha möjlighet att fatta informerade beslut och påverka det de har möjlighet till – även om det inte är en garanti för att undvika sjukdom för den enskilda individen, säger Anna Ökvist som är programansvarig för prevention och folkhälsa på Hjärnfonden.
Kampanjen kretsar kring ett kunskapsnav där man kan läsa om hur olika livsstilsfaktorer påverkar hälsa och välbefinnande. Här finns bland annat tipslista för bättre sömn och minskad stress, fem punkter varför hjärnan mår bra av sociala kontakter, och en artikel om varför kulturella aktiviteter kan minska risken för Alzheimer.
Hjärnkollen
Genom ett quiz kan man även testa sin kunskap om olika livsstilsfaktorer. Efter att ha svarat på alla frågor man skriva upp sig på en mejlkurs om hjärnhälsa och levnadsvanor som vid ett antal tillfällen lyfter hur olika livsval kan ha en positiv effekt för hälsan.
Kampanjen är del av ett större projekt kring livsstilsfaktorer, finansierat av Syskonen Inger och Sixten Norheds stiftelse. Projektet omfattar även andra insatser, exempelvis en rapport om påverkbara riskfaktorer kopplade till hjärnhälsa.
Kampanjen kommer att synas i sociala kanaler, i nyhetsmedier, på digitala annonstavlor, och i kollektivtrafiken.
Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev
Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig och få tips och råd om hjärnhälsa, de senaste nyheterna från hjärnforskningen och berättelser från drabbade och anhöriga direkt till din mejlkorg. En gång i månaden, helt kostnadsfritt.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy